podržao ga i predsjednik

Poljska osniva povjerenstvo koje će odlučivati je li netko 'pod utjecajem Rusa'

29.05.2023 u 16:37

Bionic
Reading

Poljski predsjednik Andrzej Duda podržao je u ponedjeljak osnivanje povjerenstva o istraživanju "ruskog utjecaja u Poljskoj" koje oporba i brojni pravnici opisuju kao "neustavno" i "staljinističko" tijelo, ususret parlamentarnim izborima u jesen

Cijela oporba - ljevica, centar pa čak i krajnja desnica, jednoglasno je objavila da neće sudjelovati u radu povjerenstva koje označava "kraj demokracije" u Poljskoj i gura zemlju u "građanski rat", rekao je Szymon Holownia, predsjednik centrističke stranke Poljska 2050.

Povjerenstvo s devet članova koje će izabrati donji dom parlamenta kojim dominira populistički nacionalistički tabor, moći će odlučivati o tome jesu li politički čelnici zemlje pali pod ruski utjecaj u razdoblju od 2007. do 2022. i osuditi ih, bez učinkovite sudske kontrole, upozoravaju promatrači. Kritičari tvrde da se uspostavom novog tijela krše ustavna načela odvojenosti političke i sudbene vlasti.

Prema zakonu, političaru koji bude proglašen krivim može se izreći 10-godišnja zabrana obavljanja javnih funkcija povezanih s pristupom javnim financijama i povjerljivim podacima, kako bi se "spriječilo da ponovno djeluje pod ruskim utjecajem na štetu interesa Republike Poljske". 

Poljski premijer Mateusz Morawiecki imenovat će šefa povjerenstva čiji članovi ne snose nikakvu odgovornost za svoje odluke.

Vladajući smatraju da je takvo povjerenstvo ključno za eliminaciju ruskog utjecaja u Poljskoj, vjernom savezniku Ukrajine.

"Nadam se da će parlament odgovorno izabrati članove povjerenstva", rekao je Andrzej Duda u ponedjeljak, čime je dao do znanja da je potpisao zakon usvojen prije tri dana u parlamentu pod kontrolom vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i njezinih saveznika.

Predsjednik, koji je i sam dio većine, najavio je da će zatražiti poljskog premijera da Europskom vijeću predloži osnivanje istražnog povjerenstva o ruskom utjecaju "na europskoj razini".

Oporbeni političari su zakon nazvali "Lex Tusk" i tvrde da je cilj zakona ukloniti lidera Građanske platforme (PO) i bivšeg premijera Donalda Tuska s političke scene prije izbora koji će se održati u listopadu ili studenom. 

Sam Tusk rekao je u petak da smatra da je namjera povjerenstva njegova "eliminacija". 

Vladajući PiS kaže da je liberalna oporbena stranka PO dopustila Poljskoj da postane opasno ovisna o ruskim fosilnim gorivima dok je PO bio u vladi od 2007. do 2015., postavljajući pitanja jesu li članovi te stranke bili pod utjecajem Moskve.