sustiže zapad

Kako se Poljska od 'ružnog pačeta' pretvorila u najpoželjniju investicijsku destinaciju?

25.05.2023 u 16:57

Bionic
Reading

S gospodarstvom u stalnom rastu, uz naglasak na inovacije i tehnološki razvoj, Poljska je zvijezda u usponu i sve atraktivnija investicijska destinacija za strane tvrtke. Iako su u ratovima od 17. do 20. stoljeća pretrpjeli velike štete i brojne ljudske žrtve, Poljaci danas imaju šesto najveće gospodarstvo u EU te najveće u istočnoj Europi, uz prilično zavidnu reputaciju regije poželjne za poslovanje, i to iz nekoliko razloga

Prošle godine Poljska je zabilježila čak 3,7 milijardi eura stranih investicija. Lider je po tome u regiji srednje i istočne Europe (CEE) za greenfield ulaganja te treća u Europi.

Čak 94 posto investitora izjavilo je da je spremno ponovno ulagati u Poljsku, a ta spremnost raste svake godine, unatoč krizama, poput one izazvane pandemijom koronavirusa. Primjerice, Startup Poland, najveći nezavisni tehnološki think tank u CEE-u, ustvrdio je 2021. da je startup scena u zemlji živa unatoč pandemiji.

No sve je više atraktivna i velikim tvrtkama: osim što je Microsoft otvorio u Poljskoj regionalni data centar, tvrtka Bosch najavila je da planira uložiti 250 milijuna eura u postrojenje toplinskih pumpi u Dobromiru, a Mercedes-Benz proizvodit će električne kombije u toj državi. Volumen investicija iznosi više od milijardu eura, navodi Deutsche Welle.

Poljska ima značajan geopolitički položaj te dobru povezanost: nalazi se na raskrižju dva glavna prometna pravca, sjever-jug i istok-zapad, što joj omogućuje vrlo dobru poziciju na logističkoj karti Europe. Varšava, glavni grad Poljske, dobro je povezana s velikim europskim gradovima, poput Berlina (575 km), Praga (640 km) i Vilniusa (475 km), a usto se stalno ulaže u prometnu infrastrukturu.

Vrijednost dobrog geopolitičkog položaja odnosi se najviše na blizinu njemačkog tržišta. Stoga i ne čudi to što je u Poljskoj aktivno oko 9500 tvrtki s najmanje jednim njemačkim (su)vlasnikom, a ta će brojka samo rasti. Potvrđuje to i studija njemačkih vanjskotrgovinskih komora, prema čijim je rezultatima Poljska lani bila najpopularnija među investitorima od zemalja istočne i središnje Europe.

  • +4
Varšava Izvor: Profimedia / Autor: Olaf Jdruszek / Alamy / Alamy / Profimedia

Najbrže rastući sektor u području komercijalnih nekretnina u Poljskoj čini tržište industrijskih skladišta. Industrija e-trgovine i višekanalni modeli prodaje koje koriste tradicionalni trgovci na malo potaknuli su taj rast. Pandemija ga je samo ubrzala, što je rezultiralo porastom potražnje za industrijskim i logističkim skladišnim prostorom. To je dovelo do rekordne potražnje od približno 7,1 milijun četvornih metara u 2021. Oko tri četvrtine dovršenih poslova bili su novi zakupi i produljenja.

Prednost države su, dakako, i njezini ljudi, mahom kvalificirana radna snaga koja dobro govori engleski, ali i okolnosti koje postaju prilike za investicije – veća nezaposlenost i slabija infrastruktura.

Poljska ima oko 37 milijuna stanovnika, od čega 92 posto građana u dobi od 25 do 64 godine ima završenu najmanje srednju školu, što je znatno iznad prosjeka zemalja OECD-a (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj). Većina građana zaposlena je u logistici i proizvodnji, što Poljsku čini prirodnim žarištem industrijske proizvodnje i logistike. Osim toga, nalazi se na četvrtom mjestu u Europi po broju mladih upisanih na fakultete, s gotovo 1,3 milijuna studenata koji se trenutno školuju u zemlji, stoga je investitorima na raspolaganju bogata ponuda obrazovane mladeži.