ukrajinska hrana

Poljska daje poljoprivrednicima 2,4 milijarde dolara, premijer kritizira odgovor EU-a

21.04.2023 u 15:05

Bionic
Reading

Mjere Europske unije za pomoć poljoprivrednicima pogođenima viškom ukrajinske hrane premale su i zakašnjele, rekao je poljski ministar Mateusz Morawiecki u petak, nakon što je vlada odobrila 2,4 milijarde dolara pomoći za poljsku poljoprivredu

Srednjoeuropske države pokušavaju postići dogovor s Bruxellesom o mjerama za pomoć poljoprivredi na razini EU-a nakon što su neke od njih jednostrano uvele zabranu uvoza ukrajinskih prehrambenih proizvoda.

"Ono što nam EU nudi nudi se sa zakašnjenjem, to je premalo, kap u moru potreba", rekao je Morawiecki na konferenciji za novinare.

Nekoliko srednjoeuropskih zemalja postalo je tranzitna ruta za ukrajinsko žito koje se nije moglo izvoziti preko crnomorskih luka te zemlje zbog ruske invazije u veljači 2022.

Milijuni tona žitarica ostali su zarobljeni u zemljama koje graniče s Ukrajinom, prisiljavajući lokalne poljoprivrednike da se natječu s priljevom jeftinog ukrajinskog uvoza.

Europska komisija ponudila je 100 milijuna eura pomoći za srednjoeuropske poljoprivrednike uz raniji paket od 56 milijuna eura.

Također je rečeno da će poduzeti hitne "preventivne mjere" za pšenicu, kukuruz, sjemenke suncokreta i uljane repice, ali srednjoeuropske države žele da se ovaj popis proširi kako bi uključio proizvode uključujući med i neka mesa.