NEZNANJE I IMANJE

Poljoprivrednici o EU pojma nemaju

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.06.2010 17:27
  • Objavljeno 30.06.2010 u 17:18
Petar Čobanković s predstavnicima seljačkih udruga

Petar Čobanković s predstavnicima seljačkih udruga

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Predstavnici poljoprivrednika, nezadovoljni vladinom politikom u pripremi njihova sektora za Europsku uniju, danas su o tim teškoćama izvijestili predsjednika Republike Ivu Josipovića koji je ocijenio da će članstvo u EU donijeti izazove jakima i opasnostima slabima

Poticaj za sastanak, na kojem su uz predstavnike udruga, bili i resorni ministar Petar Čobanković te predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić, dale su same udruge koje žele znati kakva ih budućnost očekuje u EU i žale se na neobaviještenost.

"Ulazak u EU je izazov, dobra perspektiva za one koji su spremni na ozbiljnu utakmicu, ali naravno za one koji su slabi, koji ne mogu ni uz pomoć sudjelovati u tržišnoj utakmici, predstavlja određene opasnosti", rekao je Josipović u kratkoj izjavi novinarima.

Poljoprivrednici moraju "imati punu informaciju o EU i onome što ih čeka u EU", ocijenio je predsjednik.

No poljoprivrednici se žale da su neobaviješteni i isključeni.

"Poljoprivrednici trebaju sudjelovati i u pregovaranju s EU i u kreiranju te poljoprivredne politike", a mi "zasad nemamo nikakav kontakt, nego nam politika servira ono što želi", kazao je Grivičić.

Nezadovoljstvo će udruge prenijeti i saborskom Odjelu za selo i poljoprivredu, rekli su novinarima.

"Nije baš točno da nisu informirani, bilo je sastanaka, bio je prezentiran velikom broju udruga koncept reforme sustava poticaja", rekao je novinarima ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković.

Dodao je da ministarstvo zagovara dijalog i informiranje, ali ne može doći baš do svakog od 193.000 registriranih poljoprivrednika, odnosno do 104.000 onih koji dobijaju potporu.

Problem je što se u EU sada mijenja poljoprivredna politika, koja će biti na snazi od 2014, a hrvatski seljaci u tome ne sudjeluju i ne znaju što ih čeka, rekao je Grivičić.

Hrvatska poljoprivredna komora sama je stupila u kontakt s francuskom komorom koja ih je upozorila da pregovori o tom sektoru traju sve do samog potpisivanja sporazuma o pristupanju.

Izrazio je i nezadovoljstvo vladinom politikom prema komori te ustvrdio da je vlada svojim potezima tu ustanovu lišila gotovo svih ovlasti.

I Tomislav Pokrovac, predsjednik vukovarsko-srijemskog Hrvatskog seljačkog saveza, kazao je da seljaci strahuju od ulaska u EU.

"Naravno da nas treba biti strah, jer više nismo ona Hrvatska koja je izišla iz bivše Jugoslavije, kada smo imali standarde i donekle zdravu ekonomiju", rekao je Pokrovac i dodao "naravno da trebamo biti ljuti" na vladu i ministarstvo što neupućeni ulazimo u EU.

"Trebamo se bojati neulaska u EU", rekao je pak ministar Čobanković i ocijenio da smo "sada daleko ugroženiji" nego što ćemo biti kada uđemo u EU, jer "u statusu kandidata ne možemo koristiti one blagodati koje mogu koristiti poljoprivrednici u EU".

Na pitanje o cijeni otkupa pšenice, Čobanković je rekao kako nije nadležnost ministarstva postići cijenu, već povezati proizvođače i otkupljivače te pripremiti pravilnik za standarde kvalitete, a podsjetio je i na obećanje premijerke Jadranke Kosor da će vlada pronaći dodatna sredstva za obeštećenje poljoprivrednika pogođenim poplavama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi