NEZADOVOLJSTVO U BIH

Poljoprivrednici blokirali granicu s Hrvatskom

03.09.2012 u 13:09

Bionic
Reading

Članovi Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske blokirali su nakon 10 sati granični prijelaz s Hrvatskom kod Gradiške prosvjedujući zbog teškog položaja u kojemu se nalazi poljoprivredna proizvodnja.

Teški strojevi blokirali su cestu pa je promet onemogućen, no najavljeno je kako će blokada na ovom kao i na drugim graničnim prijelazima brzo biti uklonjena jer je riječ tek o prosvjedu upozorenja.

"Promet smo zatvorili jer vlast u Sarajevu nije ispunila naše temeljne zahtjeve, a to je cjelovita primjena ugovora o slobodnoj trgovini, uvođenje plavog dizela i brojevi potrebni za izvoz u Europsku uniju", izjavio je u Gradišci predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac.

Od 12 do 15 sati najavljena je blokada graničkih prijelaza kod Orašja i Šamca gdje će prosvjedovati poljoprivrednici iz Federacije BiH.

Zahtjevi poljoprivrednika iz oba entiteta su slični s tim da u Federaciji BiH još traže isplatu obećanih poticaja i pomoć kako bi se nadoknadile štete prouzročene dugotrajnom sušom, ali i dodatne pripreme koje su nužne kako bi oni mogli izvoziti svoje proizvode u Hrvatsku i nakon što ona 1. srpnja 2013. godine postane punopravnom članicom Europske unije.

Bosna i Hercegovina još nije uspostavila odgovarajuće mehanizme provjere kvalitete svojih poljoprivrednih proizvoda, što je preduvjet nastavaka izvoza u Hrvatsku kada ona postane punopravna članica EU.