PROTIV DRAKONSKOG ZAKONA O POBAČAJU

Poljakinje obučene u crno masovno izišle na ulice u opći štrajk

03.10.2016 u 14:00

  • +9

'Crni prosvjed' u Poljskoj

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Kacper Pempel

Bionic
Reading

Tisuće Poljakinja diljem svoje zemlje danas su u crnom štrajku! Umjesto na svojim radnim mjestima i na fakultetima, one su obučeno u crno izašle na ulice kako bi poručile svojoj konzervativnoj vladi stranke Prava i pravde da se oštro protive njihovim nakanama da zakonski u potpunosti zabrane mogućnost prekida trudnoće i uvedu zatvorske kazne za žene počiniteljice pobačaja. I ranije je poljsko zakonodavstvo po ovom pitanju bilo vrlo rigidno te je legalno bilo dopušteno prekinuti trudnoću u samo tri slučaja: ako porođaj ugrožava zdravlje ili život žene, ako je trudnoća posljedica silovanja ili incesta te ako žena nosi teško malformiran plod

No mnogim ženama i ove su  tri mogućnosti bile nedostupne jer su ih tijekom pokrenute procedure o prekidu trudnoće opstruirali država, liječnici i crkva, svi zajedno ili kombinirano. Kako je ta borba malog čovjeka (žene) protiv državnog sustava i moćnog crkvenog lobija izgledala u praksi, najbolje svjedoče presude Europskog suda za ljudska prava koji je osudio takvo ponašanje Poljske ističući kako se država ogriješila o ljudska prava svojih pripadnica.

Apeli odbora za ljudska prava Europske unije i Ujedinjenih naroda nisu naročito impresionirali konzervativnu garnituru u Poljskoj, koja se na njih naprosto oglušuje. Koliko im je stalo do naputaka o zaštiti ljudskih prava žena najbolje (zapravo) najgore ilustrira i najnoviji, još rigidniji zakonski prijedlog koji ne samo da uvodi totalnu zabranu pobačaja već ga i drakonski kriminalizira uvođenjem zatvorskih kazna od čak pet godina za žene koje ga ilegalno obave. Liječnici koji budu asistirali tom medicinskom zahvatu također riskiraju kazneni progon i zatvor.

Također, ovaj zakon će prisiliti sve žrtve seksualnog nasilja, bez obzira na dob, na porođaj, kao i žene koje nose teško malformirani fetus, iako će takvo dijete umrijeti ubrzo nakon porođaja. Novi zakon onemogućava i određene prenatalne testove, zbog čega će dijagnostika i liječenje fetusa postati gotovo nemoguća, a žene koje su doživjele spontani pobačaj, umjesto suosjećanja i podrške očekuje policijska istraga.

Upravo je ovo radikalno zakonsko rješenje diglo tisuće Poljaka na noge, jer ga smatraju atakom na ljudska prava i privatnost te velikom prijetnjom za zdravlje žena, ali i potencijalnom opasnošću za masovan lov na vještice. Naime, kritičari smatraju kako ovo zakonsko rješenje nije dobro i zbog mogućih manipulacija njime, jer, ističu, nitko ne garantira ženama koje su pretrpjele spontani pobačaj da neće biti osumnjičene da su počinile kazneno djelo. Isto tako će biti velik pritisak i na liječnicima koji kontroliraju trudnoće ako dođe do neželjenih posljedica.


Iako su ovaj drakonski zakonski prijedlog javno podržali Katolička crkva i vladajuća partija Pravo i pravda (PiS), oni ga izvorno nisu inicirali. Iza prijedloga zakona stoje radikalno desne udruge Ordo Iuris – think-thank sastavljen od pravnika i akademika koji je zakonski prijedlog napisao, civilna inicijativa Koalicija Stop pobačaju zahvaljujući 100 tisuća potpisa koje su peticijom sakupili i time osigurali da prijedlog zakona uđe u parlamentarnu proceduru. Istoga dana kad su dali zeleno svjetlo prijedlogu zabrane pobačaja, poljski parlamentarci odbacili su inicijativu za legalan i dostupan pobačaj na zahtjev.

Žene u Poljskoj odlučile su stoga danas, u ponedjeljak, 3. listopada 2016. održati Opći ženski štrajk kako bi stale u obranu svojih osnovnih ljudskih prava. Danas žene neće ići na posao, na fakultete niti obavljati svoje druge redovne aktivnosti. Umjesto toga, odjevene u crno, održavat će demonstracije i druge javne akcije. Štrajk je nazvan crnim prosvjedom jer je inspiriran povijesnim Crnim ponedjeljkom koji su izvele žene na Islandu 1975. prosvjedujući protiv rodne nejednakosti u društvu i na radnom mjestu. Taj dan je među islandskim muškarcima poznat kao Dugi petak, jer su žene umjesto na svojim radnim mjestima i brizi za kućanstvo, provele okupljene na trgovima i ulicama demonstrirajući koliko je ženski rad ključan za svakodnevno funkcioniranje društva.

Službeni prosvjed trebao bi se održati u više od šezdeset poljskih gradova te deset glavnih gradova drugih europskih zemalja, ali i izvan Europe, uglavnom u gradovima u kojima živi poljska dijaspora. Potporu i solidarnost s Općim ženskim štrajkom Poljakinje će dobiti i iz Zagreba. Simbolično na uglu Varšavske ulice i Cvjetnog trga u 18 sati Inicijativa Obrani pravo na izbor poziva na okupljanje građanke i građane koji podržavaju zakonit i dostupan prekid trudnoće. Zagrebačkim skupom želimo izraziti solidarnost sa ženama u Poljskoj te upozoriti na prijetnje pravu na pobačaj u Hrvatskoj', poručili su iz Inicijative Obrani pravo na izbor.