prije brexita

Politico: Hrvatska hvata zadnji vlak za ukidanje britanskih radnih dozvola

25.07.2017 u 11:06

Bionic
Reading

Budući da hrvatski građani za rad u Velikoj Britaniji još uvijek trebaju radnu dozvolu, hrvatski dužnosnici pokušat će izboriti ukidanje tog ograničenja do ljeta iduće godine

Kako piše ugledni Politico, hrvatska Vlada nastojat će izboriti ukidanje ograničenja za nesmetani rad hrvatskih građana na Otoku, a kako postoje velike šanse da do ukidanja ograničenja ne dođe, Hrvatska će prava svojih državljana pokušati zaštiti kroz sporazum o odnosnima Britanije i EU.

Valja podsjetiti kako je Velika Britanija jedna od država članica EU-a koje su, nakon ulaska Hrvatske u EU 2013. godine, uvele ograničenje za zapošljavanje hrvatskih radnika.

To je ograničenje najprije bilo uvedeno na dvije godine, ali je London 2015. godine izvijestio Europsku komisiju kako ograničenje za naše radnike produžuje do 2018. godine. Britanija, inače, može tražiti još jedno produljenje u trajanju od dvije godine, ali pritom mora dokazati kako postoje ozbiljni poremećaji na tamošnjem tržištu rada ili rizik od takvih poremećaja. 

Budući se u međuvremenu dogodio Brexit, ukidanje ograničenja se dodatno zakompliciralo.

Stoga će hrvatska Vlada, piše Politico, zatražiti pojašnjenje od Europske komisije i država članica EU pojašnjenje ovog specifičnog položaja. Naime, od EK će se zatražiti pojašnjenje daljnjih koraka ukoliko Britanija ukine radne dozvole za hrvatske radnike te hoće li se to ukidanje naši radnicima priznati kao 'stečeno pravo' u ugovoru o povlačenju Britanije iz EU.    

'Prava građana su posebno važno područje za Hrvatsku, osobito ukoliko imamo na umu specifični hrvatski položaj kada su u pitanju ograničenja za hrvatske radnike', kazala je za Politico Maja Bogdan, savjetnica za vanjsku politiku premijera Andreja Plenkovića, dodajući kako će imperativ u lobiranju hrvatske Vlade biti da London ne produžuje prijelazno razdoblje.

Nataša Owens, predsjednica Europskog pokreta Hrvatske, ističe u razgovoru za Politico kako su Hrvati u nezavidnom položaju spram ostalih članica Europske unije.

'Budući smo zadnja članica koja se pridružila Uniji prije Brexita te se još uvijek nalazimo pod restrikcijama, naši građani bi se mogli naći u jedinstvenom i neželjenom položaju za razliku od ostalih članica. Stoga zahtijevamo pojašnjenje', zaključuje Owens.

U lobiranju za ukidanje ograničenja hrvatska strana će se voditi činjenicom kako broj hrvatskih radnika u Britaniji nije velik te kako ne postoje pokazatelji da bi nakon ukidanja radnih dozvola došlo do navale Hrvata na Otok, čime bi se poremetilo tamošnje tržište rada.

Stoga će Zagreb od Europske komisije zatražiti podršku da se britansko tržište rada za Hrvate otvori najkasnije do ljeta iduće godine.