čović i wigemark

'Politički problemi ne smiju kočiti europske reforme BiH'

29.03.2017 u 15:12

Bionic
Reading

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović i posebni predstavnik Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark pozvali su u srijedu u Mostaru političke čelnike u toj zemlji da ne dopuste da međusobni politički prijepori uspore europski put Bosne i Hercegovine

'Nastojat ćemo europski put izuzeti od svih drugih problema kada je u pitanju odnos političkih stranaka u BiH', rekao je Čović nakon sastanka s Wigemarkom u uredu u  Mostaru. Pri tome je izrazio očekivanje da će BiH do kraja godine dobiti kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji, zbog čega je potrebno ubrzati provedbu reformi.

'Nastojat ćemo tu klimu prenijeti na druge razine izvršne i zakonodavne vlasti, svjesni da unutarnje probleme i prijepore nećemo lako riješiti', dodao je Čović. Najavio je da će hrvatske stranke iz BiH do kraja travnja u parlamentarnu proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona kojim bi se osigurala provedba odluka Ustavnog suda BiH koji se odnosi na diskriminaciju Hrvata u pogledu izbora zastupnika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta FBiH.

Čović ističe kako je izmjena odredbi Izbornog zakona, koje je osporio Ustavni sud BiH po apelaciji nekadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Bože Ljubića, ključna da bi se izbori mogu održati i provesti u praksi.

Posebni predstavnik EU u BiH, švedski diplomat Lars Gunnar Wigemark istaknuo je kako političari u BiH moraju provesti reforme koje su obećali visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini, pri čemu je istaknuo da bi europski put trebao biti izoliran od drugih prijepora u zemlji. 'Ovo je pravi put kojim treba ići kako europski put ne bi bio izoliran, odnosno da bude imun od drugih političkih procesa u BiH', rekao je Wigemark.