ŠTEFAN FUELE

'Političari u BiH su razočarali Europsku uniju'

11.04.2013 u 16:37

Bionic
Reading

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele ponovio je u četvrtak u Sarajevu kako izmjene ustava i izbornog zakona, čiji je cilj ukloniti diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog procesa, ostaju temeljni preduvjet za napredovanje Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji te kako će bez toga europski put te zemlje ostati blokiran.

'Smatramo da svatko treba imati pravo kandidirati se na izborima', kazao je Fuele uoči odvojenih razgovora s bosanskohercegovačkim političarima ističući kako je upravo na njima sva odgovornost za postizanje dogovora o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić-Finci'. 'Političari u BiH nisu shvatili Europsku uniju kao prioritet i to me je veoma razočaralo', izjavio je Fuele. Europski je povjerenik za proširenje podsjetio kako o njihovu dogovoru ovisi stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU (SSP) te eventualno odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU, ali i legitimnost izbora koji bi se u BiH trebali održati tijekom jeseni 2014. godine.

Presudom Europskog suda za ljudska prava iz 2009. godine vlasti BiH dobile su obvezu ukloniti odredbe ustava i izbornog zakona koje priječe kandidiranje i izbor pripadnika nacionalnih manjina za članove Predsjedništva BiH i zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta. Lideri ključnih političkih stranaka u BiH počeli su ozbiljne pregovore o provedbi presude tek 2012. godine, a u ožujku su u Bruxellesu uz posredovanje Europske komisije postigli načelan dogovor o preustroju izbornog sustava, no problem je nastao zbog inzistiranja HDZ BiH i HDZ 1990. da se 'u paketu' dogovore i mehanizmi kojima će se spriječiti preglasavanje Hrvata pri glasovanju za izbor članova Predsjedništva BiH.

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je u četvrtak nakon sastanka s Fueleom kako je problem u tome 'jer su neki odstupili od dogovora u Bruxellesu'. Nije naznačio tko je zapravo odgovoran, no istaknuo je kako se problem ne može riješiti bez posredovanja Europske komisije odnosno Vijeća Europe. Lagumdžija je kazao i kako je u krajnjem slučaju alternativa da svih sedam stranaka odnosno njihovih lidera koji sudjeluju u ovim pregovorima budu zamijenjeni te da dogovor pokušaju postići neki drugi ljudi.

'Ukoliko su s tim suglasni svi drugi stranački lideri, ja sam se spreman povući i s pozicije ministra vanjskih poslova i predsjednika SDP-a', kazao je Lagumdžija. Fuele će tijekom dana sastati i s ostalim bosanskohercegovačkim čelnicima.