BROJIMO SATE

Političari imaju 'fore' samo do ponoći

gledanje televizije žena televizija

gledanje televizije žena televizija

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Petak je u Hrvatskoj posljednji dan službene promidžbe za nedjeljne parlamentarne izbore. Do ponoći, kada počinje izborna šutnja, političke stranke i koalicije te kandidati neovisnih lista i nacionalnih manjina mogu biračima predstavljati svoje programe. Izborna šutnja prestaje nakon zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati

Iako službene sankcije za njezino kršenje nema, predsjednik DIP-a Branko Hrvatin pozvao je sve sudionike izbora da se suzdrže aktivnosti koje bi bile nastavak promidžbe, a medije da ih ne objavljuju.  Proteklih 15-ak dana službene kampanje Hrvatin je ocijenio 'uobičajenim'.

'Kampanja nije u bitnome odstupala od ranijih iskustava... Bilo je određenih problema koji su se očitovali prijavama etičkom izbornom povjerenstvu, ali nije bilo nekakvih ekstremnih slučajeva. Javni mediji su tražili mišljenja da li određeni sadržaji odstupaju od od onih etičkih pravila koja bi treba postojati za vrijeme kampanje. Na taj su način izbjegnuti potencijalni problemi', rekao je Hrvatin.

U protekla dva tjedna birači su mogli upoznati nešto više od 2300 kandidata, koliko ih je, naime, upisano na 166 izbornih lista, većinom stranačkih. Najviše lista (19) je u 1. izbornoj jedinici, a najmanje (11) u 11. izbornoj jedinici.

Nedjeljni parlamentrani izbori osmi su izbori te vrste i prvi parlamentarni izbori u modernoj Hrvatskoj na kojima će birači moći iskoristiti preferencijski glas, što znači da na listi za koju budu glasovali mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost pred svim ostalima s te liste.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste imat će prednost pred drugim kandidatima bez obzira na poredak i mjesto na kojem se nalazi.

Saborski zastupnici, njih 151, biraju se neposredno tajnim glasovanjem na četiri godine. U deset izbornih jedinica bira ih se po 14, 'dijaspora', to jest birači bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri zastupnika u posebnoj, 11. izbornoj jedinici, a pripadnici nacionalnih manjina osam zastupnika u posebnoj, 12. izbornoj jedinici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!