SKANDAL U ITALIJI

Političari i šefovi mafije tajno pregovarali

27.05.2013 u 21:01

Bionic
Reading

Šefovi sicilijanske mafije i visoki talijanski dužnosnici, bivši i sadašnji, u ponedjeljak su izašli pred sud zbog optužbi da su tajno pregovarali o zaustavljanju mafijaških bombaških napada početkom devedesetih godina prošlog stoljeća

Suđenje se odnosi na burno razdoblje talijanske povijesti u kojem su istrage o korupciji srušile politički establishment a u nizu mafijaških bombaških napada ubijena 21 osoba.

Tužitelji kažu da su bombaški napadi prestali 1994. godine nakon sporazuma mafije i Marcella Dell'Utrija, bivšeg senatora i bliskog suradnika Silvija Berlusconija, koji je te godine zauzeo politički prostor ispražnjen slomom dotadašnjeg stranačkog sustava.

Sudac Alfredo Montalto otvorio je proces u 'bunker' sudnici visoke sigurnosti u okolici Palerma na 20. godišnicu mafijaškog napada automobilom bombom u blizini Galerije Uffizi u Firenci u kojem je ubijeno pet osoba, među kojima i novorođenče.

Tužitelji tvrde da su viši političari i policijski dužnosnici nakon što je u eksploziji bombe postavljene pod cestom 1992. ubijen sudac Giovanni Falcone, njegova supruga i tri tjelesna čuvara počeli pregovore smafijom.

Spremnost države da stupi u razgovore s mafijom nakon Falconeovog ubojstva ohrabrila je mafiju na nove napade i dovela do ubojstva tužitelja Paola Borsellina jer je doznao za pregovore i usprotivio im se.

U zamjenu za zaustavljanje bombaških napada sicilijanska mafija je tražila blaže kazne i bolje uvjete u zatvorima za osuđene mafijaše.

'Država ne može svoje odgovornosti gurnuti pod tepih', rekao je novinarima tužitelj Antonino Di Matteo prije ročišta u ponedjeljak.

Silvio Berlusconi nije optužen, a Nicolu Mancinu, koji je bio ministar unutarnjih poslova u doba navodnih pregovora, sudi se za lažno svjedočenje, dok je drugih devet optuženih, među kojima i Dell'Utri, optuženo da su pokušali ucjenjivati državu.

Svi optuženi niječu počinjenje kaznenih djela. Optužena su četiri mafijaška bossa, među kojima i bivši 'Il capo dei capi' Salvatore 'Zvijer' Riina, od kojih trojica suđenje prate video vezom iz svojih zatvora a pokajnik Giovanni Brusca s tajne lokacije.