osuđen na šest godina

Raspisana tjeralica za Željkom Dolačkim, njegov odvjetnik dvoji je li on u bijegu

06.02.2019 u 11:07

Bionic
Reading

Policija je raspisala tjeralicu za suspendiranim policijskim načelnikom Željkom Dolačkim nakon što se u utorak nije pojavio na izricanju presude na zagrebačkom Županijskom sudu koji ga je u odsutnosti nepravomoćno osudio na šest godina zatvora te povrat 3,3 milijuna kuna zbog krađe zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura koji nikada nisu pronađeni. 'Policija je zaprimila dovedbeni nalog suda i poduzima mjere i radnje izvršenja tog naloga', kazala je Hini glasnogovornica MUP-a Marina Mandić

Željko Dolački nije bio na sudu pri izricanju presude, a jučer je rekao da neće bježati. 'Nema bježanja! Neću bježati jer nemam dvojno državljanstvo kao neki. Čim stigne rješenje o uhićenju, vidjet ću se s odvjetnikom i odraditi svoju dužnost. Ja sam trenutno u gradu, a na presudu nisam došao jer sam se do zadnjeg trenutka nadao da će biti oslobađajuća', rekao je jučer Željko Dolački.

No policija ga je sinoć tražila na adresi na kojoj je prijavljen, ali ga, kako je objavio RTL Direkt, tamo nisu našli.

U međuvremenu se oglasio odvjetnik Željka Dolačkog Veljko Miljević. 'On zna da je suđen. Zna na koju je kaznu suđen. Upravo sam informiran, prije nekih pola sata, da je njegova supruga zvala nas i da je priopćila da je policija već bila kod njih na jednoj od dvije točne adrese njegovog prebivališta', rekao je Miljević sinoć za RTL. Potvrdio je da ga je policija tražila: 'Policija je bila na jednoj od dviju adresa da mu uruče odluku o određivanju istražnog zatvora. Koliko znam, još mu nisu to uručili. Koliko znam, to je pitanje sati', rekao je Miljević sinoć.

  • +6
Izricanje presude Željku Dolačkom Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Jutros je pak, na pitanje N1 je li Dolački u bijegu, odgovorio sljedeće: 'Koliko ja znam - nije. To je za mene prva vijest da bi to bilo tako. Možda odvjetnik Cahun zna više jer je više s njim u kontaktu. Vidio sam ga prekjučer, dosta smo iscrpno razgovarali. Jučer sam dobio poziv, čuli smo se, upravo je i njemu bilo priopćeno kakva je presuda. Nije bilo ni najmanje naznake da bi on bio u bijegu ili se spremao. Za mene je ovo iznenađujuće. Doduše, on je očekivao oslobađajuću presudu', rekao je Miljević za N1.

Na pitanje je li ipak riječ o bijegu, s obzirom na to da ga policija nije pronašla, Miljević nije dao jasan odgovor.

'Pitanje je. Jučer je presuda objavljena. U zapisniku s rasprave je rješenje koje se donosi silom zakona. Ex lege. Kada se odredi kazna stroža od pet godina zatvora, zakon propisuje određivanje istražnog zatvora. Na proglašenju presude nije obveza biti. Prvo se obavijesti čovjeka o tome, dostavi mu se rješenje i onda, ako se ogluši na to rješenje, izdaje se dovedbeni nalog. Ne znam je li to poštivano u ovom slučaju. On ima dvije uredne adrese, jedna je prebivalište, druga trajnog boravka. Ne isključujem mogućnost da on nije u tom trenutku pronađen na toj adresi. Ne isključujem mogućnost da on kad mu se uruči rješenje postupi po njemu', rekao je Miljević.

PROSTORNA IZOLACIJA

Apstraktna opasnost u zatvoru

Odvjetnik je potvrdio da bi Dolačkom u istražnom zatvoru bila ugrožena sigurnost. 'Reći ću kratko - da, postoji opasnost, ali u ovom slučaju samo apstraktna. Nadam se da on nije u bijegu. Ako bi došao tamo, godinama pratim ponašanje zatvorskih uprava u tim situacijama. Uprave obično dobro djeluju i nastoje spriječiti da od apstraktne situacije postane konkretna opasnost. Oni to dobro rade, nastoje prostorno izolirati...', kazao je Miljević.

Potvrdio je da se Dolački sada dovodi u pravno težu poziciju, u kojoj će teže ostvarivati prava obrane.

'Gotovo je sigurno, ukoliko se zaista pokušalo uručiti rješenje, i ako je izdan dovedbeni nalog, da će na temelju rješenja o određivanju istražnog zatvora biti raspisana tjeralica. Tada je on zaista osoba u bijegu', rekao je Miljević, dodajući da je u tom slučaju obrana značajno okrnjena. 'Nemate pravi kontakt s osobom koju branite, sve se odvija bez dogovora i suradnje koja je neophodna za uspješnu obranu. Nadam se da nećemo imati tu situaciju', pojasnio je za N1.

Naglasio je da je u istrazi bilo nezakonitog prikupljanja dokaza, što je pretvoreno u nezakonite dokaze.

'Ne znam čitam li ja jedini u ovoj državi zakone... Vic je u tome da su branitelji u bezbroj postupaka tražili izuzeće Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' i rekli da njihovim branjenicima vještači policija. To nije situacija kod Dolačkog. On je djelatnik PUZ-a i oštećen je PUZ. I jedan i drugi spadaju u MUP. 'Ivan Vučetić' je ustrojstvena jedinica tog istog Ministarstva te nema nikakve dileme da tu ne može vještačiti 'Ivan Vučetić'. Napisao sam to u žalbi za provođenje istrage. Vrhovni sud je nakon moje žalbe donio rješenje koje veze s vezom nema', odrješit je odvjetnik.

Ako se Dolački odazove pozivu, u istražnom zatvoru morao bi biti sve do drugostupanjske odluke, potvrdio je Miljević. U najboljem slučaju, ako predmet bude pravovremeno upućen na Vrhovni sud, rješenje bi se moglo očekivati do kraja godine, teoretski ne prije jeseni.

'Postoji rok od tri mjeseca, ali to je izgubilo svaki smisao. Ono što je realno, ako sve ide kako sam rekao, negdje u kasnu jesen bila bi donesena drugostupanjska odluka.'

  • +5
Željko Dolački Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić