REPRESIVNE MJERE

Policija zaprijetila studentima zbog blokade Ministarstva?

14.10.2011 u 13:36

Bionic
Reading

Studenti Filozofskog i Fakulteta političkih znanosti, njih 70-ak, blokirali su danas na dva sata ulaz u zgradu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na Sveticama, nezadovoljni činjenicom da dio njihovih kolega mora platiti upis u više godine studija

Uz znakovitu poruku ‘Prestanite nas zaj.......’, upućenu ministru znanosti Radovanu Fuchsu, studenti su sjeli na pod na ulazu u Ministarstvo, no omogućili su prolaz svima koji su ulazili i izlazili.

'Ministar Fuchs je u više navrata izjavio da obećanje o besplatnom studiranju nije ispunjeno zato što nisu usvojeni novi zakoni. To nije točno iz dva razloga. Prvo, u predloženom zakonu nigdje se ne garantira javno financirano visoko obrazovanje, već ti zakoni uvode upisnine koje iznose 60 posto prosječne plaće koju plaćaju svi studenti. Drugi razlog je činjenica da se i u okviru postojećih zakona može ispuniti dano nam obećanje', poručio je jedan od studenata politologije koji se obratio novinarima.

Studenti su upozorili da je 'moguće osigurati sredstva i za ostale godine studiranja, kako je MZOŠ već osigurao za prvu godinu studija'. Smatraju da je 'dovoljna jedna uredba da se obećanje ispuni'.

'Apsurdno je to da ministar prebacuje odgovornost za kršenje obećanja na uprave fakulteta i sveučilišta, a ne priznaje odgovornost vlastitog ministarstva. Poručujemo ministru da ispuni svoja obećanja na jedinom jeziku koji razumije: Prestanite nas zajebavati', ogorčen je bio mladi politolog.

Upravo je ta poruka dominirala na transparentima koje su pred Ministarstvom nosili ogorčeni studenti. Pisalo je i 'Besplatno za brucoše nije besplatno obrazovanje', 'Hoćemo potpuno javno financirano visoko obrazovanje', ali i neke duhovite poruke poput 'Nemam ni za kiflu', 'Pare nisu problem - para nema' i 'Fuchs off'.

Nakon što su na urudžbenom odjelu Ministarstva predali simbolične uplatnice za školarine, na kojima je kao uplatitelj naveden MZOŠ, a kao račun na koji se uplaćuje novac Filozofski, odnosno Fakultet političkih znanosti, studenti su spontano sjeli na pod. Najavili su i da će biti pasivni ukoliko ih interventni policajci budu iznosili iz Ministarstva.

Djeci koja su sjedila na podu u međuvremenu su iz restorana MZOŠ-a donijeli i čaj

'Besplatno obrazovanje za sve studente koji redovito izvršavaju svoje obaveze cilj je i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. U Zakon o visokom obrazovanju smo, upravo zato, ugradili članak kojim se po prvi put i vrlo jasno definira tko i pod kojim uvjetima ima pravo na besplatno obrazovanje', poručili su u priopćenju iz MZOŠ-a.

Navode i da fakulteti mogu primijeniti modele kakve žele, jer novi zakon nije donesen, te su demantirali navode da su u novom zakonu školarine zamijenjene upisninama.

'Prema aktualnom zakonu, školarina je 'tržišni prihod' visokih učilišta koji ona slobodno utvrđuju. Prijedlogom novog zakona uvodi se pojam 'upisnina', ne kao tržišni prihod, nego kao zakonom regulirana i limitirana administrativna pristojba. Pritom bi država nakon stupanja zakona na snagu prihvatila obavezu podmirenja troškova upisnine za one studente koji redovito ispunjavaju obaveze. Ostali studenti platili bi 60 posto prosječne hrvatske plaće', najavljuju iz Ministarstva.

Nakon što su dva sata proveli sjedeći na podu Ministarstva znanosti, studenti su se mirno razišli rekavši kako su svoje postigli i ispunili cilj današnjih prosvjeda te da će sutra svakako doći na Trg bana Jelačića sudjelovati u prosvjedu protiv pohlepe financijskih i političkih moćnika, rekavši da podupiru zahtjeve za izravnom demokracijom

Neslužbeno se doznaje da je studentima iz policije poručeno da će ih ukloniti ukoliko nastave blokirati rad državne ustanove, a onda se 'neće moći tako lako izvući i neće stići na sutrašnji prosvjed'. Prosvjedni skup navodno je bio prijavljen samo pred ministarstvom, ne i unutar njega, te je bilo najavljeno kako će trajati do 14 sati. Sve nakon toga, doznaje se, tretiralo bi se kao narušavanje javnog reda i mira.