UHIĆENJA NA MALEŠNICI

Policija žali zbog ranjavanja osumnjičenika

06.03.2009 u 12:05

Bionic
Reading

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec izvijestio je, na današnjoj konferenciji za novinare, da je sinoć u Kozinčevu putu (Malešnica), prilikom uhićenja tri osobe (1980., 1982. i 1985. godište) koje se dovode u vezu s izvršenjem više kaznenih djela razbojstava na području Grada Zagreba, prilikom pružanja aktivnog otpora, došlo do ranjavanja jednog od uhićenih

ZAGREB - Ozlijeđeni je vozilom hitne medicinske pomoći prevezen u bolnicu "Sveti Duh", gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.

Djelatnici Odjela za unutarnju kontrolu i Ravnateljstva policije utvrdili su kako su pripadnici specijalne policije - koji su jučer ranili muškarca koji je pri uhićenju pružao otpor - sredstva prisile upotrijebili opravdano i zakonito.

Ravnateljstvo policije izražava žaljenje što je pri uhićenju osumnjičenih osoba ranjen jedan osumnjičenik, ali ističe da će policija i dalje dosljedno provoditi Zakon radi sprječavanja kaznenih djela i hvatanja njihovih počinitelja, pri čemu će se koristiti svim zakonskim ovlastima, priopćilo je danas Ravnateljstvo policije.

Inaće u sinoćnjoj akciji policije uhićena je jedna osoba s područja Zagreba, a dvoje iz Sisačko-moslavačke županije.

Borovec je istaknuo kako su, obzirom da se radi o osobama do sada evidentiranima za više kaznenih djela s elementima nasilja, između ostalog i razbojstava na području Zagreba. Skloni su uporabi oružja, pa su uhićenje provodili djelatnici specijalne policije.

Borovec je rekao da su ih policajci pokušali uhititi prilikom izlaska iz restorana te im izdali zapovjed da stanu. No, oni su se, nakon što su uočili policajce, oglušili na tu zapovjed te pokušali pobjeći.

Nakon što ga je policija stigla, osumnjičeni (1982. godište), se opirao uhićenju, nasrnuvši na policajca i uhvativši ga za pištolj koji je policajac držao u ruci, kazao je Borovec. Obojica su pali na pod, a pljačkaš je u hrvanju s policajcem teško ranjen hicem nakon što je pištolj opalio, a osumnjičenika metak pogodio u vrat

Borovec je rekao da je u nastavku kriminalističke obrade tijekom noći uhićeno ukupno šest osoba s područja Zagreba i Sisačko-moslavačke županije.

Istaknuo je da će se tijekom današnjeg dana obaviti osam pretraga obiteljskih kuća, stanova te osobnih automobila.

Naglasio je da se uhićena skupina dovodi u vezu s napadima na transporte novca, prvenstveno poštanske kombije, te razbojstva u casina i automat klubove.

Borovec je kazao da su uhićeni u svim kaznenim djelima koristili oružje, napominjući kako u trenutku uhićenja nisu bili naoružani. Naglasio je da je tijekom noći proveden očevid, a na lice mjesta izašli su i djelatnici unutarnje kontrole MUP-a koji će do kraja dana donijeti ocjenu uporabe sredstava prisile nad uhićenim osobama.

Glasnogovornica zagrebačke Policijske uprave Aleksandra Ljuba, na konferenciji za novinare, izvijestila je da su na području te policijske uprave tijekom protekla 24 sata zabilježena 42 kaznena djela, a obavljen je očevid 38 prometnih nesreća. U jednoj od prometnih nesreća jedna je osoba poginula.