NA ULICAMA 25 TISUĆA RUSA

Policija uhitila lidera ekstremne ljevice Udaljcova

10.03.2012 u 14:04

Bionic
Reading

Oko 25 tisuća ljudi, prema procjenama organizatora, okupilo se u subotu u Moskvi na prosvjedu 'Za poštene izbore' kako bi prosvjedovali protiv pobjede premijera Vladimira Putina na predsjedničkim izborima održanima 4. ožujka, javljaju ruski mediji

I dok policija navodi da se okupilo deset tisuća ljudi, organizatori tvrde da je na prosvjed došlo 25 tisuća. Gradske vlasti su organizatorima dopustile prosvjed na kojemu može sudjelovati do 50.000 ljudi, koliko su organizatori očekivali.

Prosvjed je osiguravalo 2.500 policajaca, a skup je nadlijetao i helikopter. Čelnika ruskog oporbenog pokreta Lijevog fronta Sergeja Udaljcova i desetak njegovih pristaša nakon prosvjeda uhitila je moskovska policija, izvijestila je agencija France Presse. Specijalne policijske snage su intervenirale protiv pristaša oporbe režimu premijera i novoizabranog predsjednika Vladimira Putina nedaleko od ulice Novi Arbat, gdje su se održali prosvjedi oporbe.

Ruska oporba ponovno je izašla na ulice kako bi zatražila promjenu političkog sustava na prvim prosvjedima nakon predsjedničkih izbora, izjavio je liberalni političar Vladimir Rižkov na prosvjednom skupu u središtu Moskve.

'Nastavit ćemo tražiti slobodu govora, izvanredne parlamentarne izbore i nove predsjedničke izbore nakon uvođenja novih pravila. Mi također tražimo prestanak cenzure medija i oslobađanje političkih zatvorenika', rekao je Rižkov

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva, Putin je na izborima osvojio 63,6 posto glasova, ali kritičari tvrde da su izbori obilježeni prijevarom.

Kremlj je uveo reforme političkog zakonodavstva nakon parlamentarnih izbora u prosincu za koje je oporba također tvrdila da su namješteni u korist vladajuće stranke, Putinove Jedinstvene Rusije, što je izazvalo najveće ulične prosvjede u Moskvi u posljednjih 20 godina.

Oporba želi daljnje reforme, rekao je Rižkov u subotu.