UZNEMIRUJUĆI VIDEO

Policija ubila nenaoružanog prosvjednika u Egiptu

06.02.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Video koji prikazuje ubojstvo jednog od prosvjednika koji su počinili, kako se čini, Mubarakovi policajci mogao bi pokrenuti novi val nasilja na egipatskim ulicama

Uznemirujući video navodno je snimljen 28. siječnja u Aleksandriji, a prikazuje prosvjednike koji pokušavaju postaviti uličnu barikadu.

U jednom trenutku jedan od prosvjednika zaputio se prema obližnjim policajcima gestikulirajući i šireći kaput kao da im želi reći da nije naoružan.

Premda je od naoružanih policajaca s uperenim oružjem stajao dovoljno daleko da im ne bude prijetnja oni su ga, nakon 30-ak napetih sekundi – ustrijelili.

Egipatski oporbeni čelnik Mohamed El Baradei izjavio je u subotu da bi eventualna potpora Sjedinjenih Država egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku ili njegovu zamjeniku Omaru Sulejmanu za vođenje tranzicijske vlade bila 'veliki udarac' i upozorio da bi prosvjedi u Egiptu mogli postati 'još gori'. Video koji dokazuje policijsku brutalnost samo mogao ubrzati ovaj proces.

Istovremeno, Muslimansko bratstvo, najveća egipatska islamistička oporbena skupina objavila je u priopćenju rano u nedjelju da je počela dijalog s egipatskim dužnosnicima kako bi vidjela u kojoj su mjeri vladajući spremni pristati na zahtjeve naroda.

Neimenovani dužnosnik pokreta kazao je da je 'u subotu održan sastanak dužnosnika Muslimanske braće i egipatskog potpredsjednika Omara Sulejmana'.

'U želji da sačuvamo interese nacije i njezinih institucija te u brizi da sačuvamo nezavisnost zemlje i ne dopustimo međunarodno ili regionalno uplitanje u naše unutarnje stvari, počeli smo dijalog kako bismo vidjeli u kolikoj su mjeri vlasti spremne pristati na zahtjeve naroda. '

Dužnosnici pokreta ponovili su u više navrata ovoga tjedna da Muslimansko bratstvo neće imati kandidata na sljedećim predsjedničkim izborima predviđenima za rujan i da se u Egiptu ne zbiva islamska revolucija.