napetosti se nastavljaju

Policija u Beogradu spriječila desničare da prekinu srpsko-albanski festival kulture

30.05.2019 u 23:03

Bionic
Reading

Jake policijske snage rastjerale su u četvrtak navečer u Beogradu skupinu huligana i desničara koji su pokušali prekinuti festival „Mirdita, dobar dan“, na kojem se beogradskoj publici predstavljaju suvremeni umjetnici s Kosova.

Policija je bila primorana upotrijebiti silu kako bi spriječila nekoliko desetaka nasilnika, pretežito pripadnika navijačkih skupina, da uđu u umjetničku komunu Dorćol Platz u beogradskoj četvrti Dorćol, gdje se održava festival koji čine izložbe, kazališne projekcije i projekcije filmova suvremene kosovske kulturne scene.

Izgrednici su nosili transparente sa zastavom Kosova preko kojeg je grb Srbije i natpis „Nema predaje“, a skandirali su pogrdne i uvredljive parole Albancima i policiji.

Novinar Radija Slobodne Europe (RFE) javio je da se ispred Dorćol platza oko 21 sat kordon policije rasporedio nasuprot skupini koja je namjeravala prići objektu u kojem su bili sudionici festivala i publika.

Policija je sudionike i posjetitelje upućivala na sporedne izlaze, savjetujući da iz te četvrti ne idu pješice.

Današnji festivalski program je završen, ali se većina posjetitelja zadržala u dvorištu Dorćol Platza.

Napetosti su prestale oko 22 sata kad su se manje skupine desničara razišle, ali je dio kordona iz opreza ostao na terenu, a policija je do hotela ispratila autobus sa sudionicima festivala.

Festival „Mirdita, dobar dan“ (Mirëdita, dobar dan) otvoren je 29. svibnja, a i otvorenje je bilo popraćeno incidentom kada je skupina desničara okupljenih u organizaciju „Zavetnici“ pokušala spriječiti početak te manifestacije.

Organizatori festivala su nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda i Prištine, a cilj je da se publika u Beogradu upozna sa suvremenom kulturnom scenom Kosova kroz performanse, filmove, koncerte, kazališne predstave i izložbe.

Planirano je da dio festivala bude posvećen razgovoru o budućnosti odnosa između Beograda i Prištine i važnosti suradnje dva politikom duboko podijeljena društva.