MESIĆEV POSJET FAKULTETU

'Policija protuzakonito prijetila studentima'

08.04.2009 u 08:31

Bionic
Reading

Sindikat učenika i studenata pri SSSH-u ustvrdio je da je bilo protuzakonito ponašanje policije prema skupini studenata koja je tijekom posjeta predsjednika Republike Stjepana Mesića Filozofskom fakultetu prosvjedovala protiv ulaska Hrvatske u NATO

ZAGREB - Sindikat traži od nadležnih ustanova da se izjasne o događajima od ponedjeljka i odrede prema autonomiji sveučilišta.

Pozivajući se na svjedočanstva i medijske izvještaje, Sindikat navodi da su policajci na prostoru fakulteta pokušali iznuditi osobne podatke, a zatim i nasilno ograničavali kretanje skupini studenata te joj prijetili uhićenjima i interventnom policijom.

Sindikat smatra da je takvo ponašanje policije bilo protuzakonito, podsjećajući pritom da je prema Zakonu o visokim učilištima prostor visokoškolske ustanove nepovrediv pa na njemu nije dozvoljeno uredovanje državnih tijela bez suglasnosti i prisutnosti učilišnih čelnika.

Tijekom jučerašnjeg posjeta predsjednika Mesića zagrebačkom Filozofskom fakultetu nekoliko studenata prosvjedovalo je protiv ulaska Hrvatske u NATO, ističući transparent s porukom "NATO - 60 godina, sada je dosta". Komentirajući tu akciju, Mesić je izjavio novinarima da su demonstracije izražavanje mišljenja, dodajući da se i na taj način potvrđuje demokracija i njezina zrelost.