UPRAVA PROTIV ŠTRAJKAŠA

Policija pozvana u Večernji list

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 23.03.2011 12:34
  • Objavljeno 23.03.2011 u 11:45
Štrajk Večernji list hnd duka

Štrajk Večernji list hnd duka

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Zaposlenici Večernjeg lista jutros su u 9 sati stupili u štrajk zbog odbijanja Uprave da potpiše kolektivni ugovor te zbog smanjenja njihovih stečenih materijalnih prava, a štrajkaši su nezadovoljni i jer su ih na ulazu u Večernji list dočekali zaštitari i kontrolne točke, te što im je poslodavac zabranio štrajk na radnom mjestu

'Ni u najgoroj noćnoj mori nismo očekivali da će poslodavac na naš legitiman štrajk reagirati zaštitarima i kontrolnim točkama', izjavio je glavni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske u Večernjem listu Anton Filić, ističući i da su zaposlenike na ulazu u Večernji list ispitivali štrajkaju li ili ne.

Zadovoljan je, ipak, odazivom na štrajk u koji se, kazao je, uključila velika većina stalno zaposlenih, a to što im Uprava ne dopušta štrajk na radnom mjestu smatra kršenjem Zakona o radu, zbog čega je najavio da će štrajkaši pozvati inspekciju rada i policiju te podnošenje tužbe protiv poslodavca.

'To što smo u štrajku ne znači da smo prestali biti zaposlenici Večernjeg lista. Uprava nema pravo nadzirati rad sindikata', naglasio je Filić, prozivajući Upravu da nezakonito onemogućuje rad štrajkaškom odboru.

'Nije bilo nikakvih razloga za ovakvo tretiranje štrajka', dodao je, izvijestivši da je Uprava za štrajkaše odredila posebnu prostoriju u kojoj se mogu okupljati, a gdje će se svakoga dana, odnosno dokle god bude trajao štrajk, održavati i štrajkaški plenum.

Filić je naglasio da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok Uprava ne potpiše novi kolektivni ugovor ili produlji primjenu važećeg te ne odustane od drastičnog smanjenja prava zaposlenika.

Izvijestio je i da se štrajku priključilo nekoliko honorarnih suradnika, tzv. RPO-ovaca, za koje štrajkaši tvrde da ih Uprava, budući da nemaju uređeni radni status te mogu svakoga časa dobiti otkaz, koristi kao štrajkolomce.

Zaposlenici Večernjeg lista u štrajk su stupili jer smatraju da je ukidanje kolektivnog ugovora svojevrsna civilizacijska regresija, te da se vlasnik tog dnevnog lista austrijska Styria takvo što ne bi usudila napraviti u Austriji.

Ukidanjem prava iz kolektivnog ugovora, upozoravaju, šalje se loša poruka hrvatskoj javnosti i čitateljima koji se mogu zapitati kako će se novinari boriti za prava malog čovjeka ako se nisu uspjeli izboriti niti za svoja.

Uprava Večernjeg lista, pak, smatra da štrajk, iako legitiman, nema pravog opravdanja jer je sindikatu, kažu, ponuđeno da zadrži veliki dio materijalnih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora bez obzira na poslovne gubitke s kojima se Večernji list trenutno suočava.

Uprava odbacuje tvrdnje sindikata da je ukinula kolektivni ugovor i drastično smanjila stečena prava te tvrdi da je spremna potpisati ugovor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi