sumiranje 2018.

Policija otkrila konačne brojke oko migranata u Hrvatskoj i progovorila o optužbama: Oni se samoozljeđuju

14.12.2018 u 19:46

Bionic
Reading

U prvih 11 mjeseci ove godine na teritoriju Hrvatske u ilegalnim migracijama uhvaćeno je 7.500 ilegalnih migranata od kojih je 979 njih zatražilo međunarodnu zaštitu od Hrvatske, ostali su vraćeni u zemlje odakle su ilegalno ušli, rečeno je na tiskovnoj konferenciji Ravnateljstva policije u Karlovcu, nakon sjednice karlovačke Županijske skupštine posvećene sigurnosti i ilegalnim migracijama u toj županiji

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić pohvalio je suradnju s policijom BiH i Slovenije, za suradnju hrvatskih policijskih uprava rekao je da 'nema granica u smislu policijskog ustroja' , te da tri susjedne županije Karlovačka, Ličko-senjska i Sisačko-moslavačka djeluju kroz zajednički stožer, a u zaštiti participiraju i policijski djelatnici iz primorsko- goranske, istarske, zagrebačke i drugih PU-a.

Ćelić je odbio optužbe dijela migranata da su od hrvatske policije tretirani nehumano.

'Naši policajci pomažu djeci i odraslima u lošem zdravstvenom stanju, daju im vodu, hranu, liječničku pomoć, apsolutno je netočno da ima brutalnosti, jer bi svaki policajac koji bi to radio bio podvrgnut disciplinskom postupku i kaznenoj odgovornosti. U slučaju obrane postupaju po zakonu, koriste zakonita sredstva prisile, a stradavanje migranata nisu uzrokovali policajci, rekao je Ćelić i podsjetio na 'nedvojbena samoozljeđivanja migranata, smrtno stradavanje zbog odrona kamenja i utapljanja u rijekama'.

  • +15
Mjesto gdje su u zaseoku Tomići stradali migranti Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac/CROPIX

'Nemamo problema ni u ljudstvu, ni u tehnici, na sve smo izazove spremni', rekao je pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave granične policije Zoran Ničeno i naglasio da ove godine uhvaćenih 7.500 ilegalnih migranata predstavlja rast u odnosu na prošlu godinu za 66 posto, a uhićeno je 547 krijumčara, što je dvostruko više nego lani.

'Upravo te brojke govore da hrvatska policija osim na granici djeluje i po dubini, te da djeluje na krijumčare, nositelje organiziranog kriminala', rekao je Ničeno i dodao da je bilo osam napada na policijske djelatnike.

  • +12
Migranti na GP Maljevac Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

U vezi s materijalnom pomoći Europske unije Ničeno je rekao da je granična policija od pristupa u EU za pripreme za pristup u schengenski prostor dobila 160 milijuna eura; helikoptere, 300 vozila, 20 stacionarnih termovizijskih kamera i još niz druge opreme, a od 2020. godine, u novom ciklusu financiranja, očekuju se i veći iznosi.

Do sada je Hrvatska prošla dvije schengenske evaluacije, postupa se po primjedbama i svi će tehnički uvjeti biti uspostavljeni do jeseni naredne godine, rekao je Ničeno i dodao da nakon toga 'slijedi teži dio, politička procjena spremnosti ulaska Hrvatske u spchengenski prostor'.