KUPUJU PUTOVNICE ZA ŠVERC LJUDI

Policija ne može doskočiti 'biznisu' češke sirotinje s kriminalcima

11.03.2015 u 11:57

Bionic
Reading

Krijumčari očito sustavno kupuju putovnice od Čeha koji žive u socijalno teškim uvjetima. S tim preprodanim putovnicama jedne članice EU-a zatim izbjeglice iz Sirije, Iraka i drugih kriznih zemalja dolaze u Europu.

'Trik kriminalaca koji trenutačno zadaje glavobolje češkoj policiji još je poprilično nov. Nema puno informacija o pozadini toga kriminalnog djelovanja', kaže za Deutsche WelleHubert Lang koji u češkom glavnom gradu Pragu vodi odjel za izdavanje osobnih dokumenata.

'To vjerojatno funkcionira ovako: određene socijalno ugrožene skupine prodaju svoje putovnice koje zatim prijavljuju kao izgubljene ili ukradene. Ili je riječ o dokumentima preminulih koji nisu vraćeni vlastima. Najopasnija kategorija su na koncu putovnice koje se ne prijavljuju kao izgubljene ili ukradene. To znači da se ti identifikacijski brojevi putovnica ne pojavljuju ni u kojem šengenskom informacijskom sustavu. Time je kontrola na granicama Schengena izrazito teška', pojašnjava taj češki službenik.

Češka policija polazi od toga da iza tih kriminalnih radnji stoje organizirane krijumčarske bande. Oni po Europi vrbuju ljude koji im prodaju svoje dokumente. U zemljama u kojima bjesni građanski rat i kriznim zemljama arapske regije te prave putovnice zatim vrijede pravo malo bogatstvo.

'Izbjeglicama je potrebna bilo koja putovnica kako bi se mogli uopće ukrcati u zrakoplov i odletjeti u smjeru Europe. Kad ovamo dođu, uglavnom podnose zahtjev za azil. A to da češke putovnice po pitanju sigurnosti pripadaju među najbolje na svijetu, ne mijenja ništa glede činjenice da se te putovnice na jednostavan način mogu zlouporabiti', upozorava Hubert Lang.

Za izbjeglice kojima je cilj Europa, ti dokumenti nisu ništa drugo doli mogućnost da se uopće dospije u zrakoplov. Pritom uopće ne igra nikakvu ulogu činjenica da se najkasnije u ciljnoj zračnoj luci u Europi otkriva da je putovnica ukradena, jer stigavši na europsko tlo izbjeglice odmah predaju zahtjev za azil.

Hubert Lang kaže da uopće nije potrebno neko veliko tehničko znanje za korištenje tih putovnica: 'Ti ljudi jednostavno preko identifikacijske stranice zalijepe novu stranicu koja je tiskana pomoću tintnog ili laserskog pisača. Na toj stranici se onda, primjerice, vidi jedno arapsko lice i osobni podaci odgovarajuće osobe. To policija onda kontrolira. Ali se ne kontrolira svaka osoba koja izgleda arapski.'

Češka policija je u međuvremenu zabilježila više od 100 slučajeva u kojima su navodno ukradeni dokumenti zlouporabljeni za ulazak u EU. Stvarni broj bi, međutim, trebao biti puno veći jer postoji zasigurno puno slučajeva za koje policija uopće ne zna. Kako bi taj problem stavili pod kontrolu, češke vlasti pokušavaju sada utjecati na građane koji prodaju svoje dokumente.

Većina njih, kako je saznao Hubert Lang, potječe iz socijalno ugroženih okruženja u Češkoj, prije svega sa sjeverozapada zemlje.

Istražitelji, međutim, ne znaju još ni koliko kriminalne bande tim ljudima plaćaju za njihove dokumente, a ni kojim putevima kupljene putovnice stižu u krizna područja. 'Najteže je preprodavačima putovnica dokazati kazneno djelo. Ali naravno: ako netko u roku od dvije godine tri do četiri puta izgubi svoje dokumente, onda to nije normalno i mi to istražujemo', napominje Hubert Lang.