NACIZAM U HRVATA

Policija istražuje 'popis hrvatskih Židova'

05.02.2009 u 11:50

Bionic
Reading

Policija istražuje detalje i motive popisa hrvatskih Židova, koji je ovih dana uznemirio javnost nakon što je objavljen na neonacističkome portalu Stormfront, potvrdio je za Novi list list Krunoslav Borovec, načelnik Ureda ravnatelja policije

Borovec nije želio otkriti rezultate policijske istrage, kao ni govoriti o njezinim detaljima. No potvrđujući da policija pokušava odgonetnuti 'detalje i motive' toga antisemitskoga čina, njezin je glasnogovornik potvrdio pisanje tjednika Nacional, koji je u utorak objavio da su se Sigurnosno obavještajna agencija SOA i MUP 'uključili u istragu'.

Nacional je objavio da su hrvatski istražitelji odlučili preventivno provjeriti tko su korisnici kontroverznog rasističkog weba.

Stormfront.org globalna je rasistička i neonacistička internetska stranica. Naročito je omiljena među istomišljenicima u Hrvatskoj i Srbiji. 'Priprema za spisak Židova u Hrvatskoj' objavljena na srpskome dijelu stranice. Na istoj stranici pretprošle godine najavljen je i propagiran nacistički skup u središtu Novoga Sada, koji je završio nasiljem i batinanjem.