NOVI ZAKON O KAZNENOM POSTUPKU

'Policija i dalje neće moći prisluškivati bez naloga'

16.05.2011 u 22:13

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u današnjem priopćenju tvrdi da su pojedini mediji iznijeli brojne neistine koje nemaju uporište u novom Zakonu o kaznenom postupku (ZKP) tvrdeći da taj zakon daje veće ovlasti policiji te da će policija moći svakoga prisluškivati

U priopćenju koje je potpisao glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec stoji da policija samostalno, bez odobrenja, odnosno naloga suca istrage i državnog odvjetnika, ne može ni u kome slučaju početi odnosno provoditi posebne dokazne radnje te da iznimno, kada okolnosti nalažu da se s posebnim dokaznim radnjama odmah počne, državni odvjetnik može izdati nalog od 24 sata.

Dodaje se da to nije bilo moguće ni prema odredbama ZKP-a koji je trenutačno na snazi, niti će biti moguće kada 1. rujna ove godine stupi na snagu novi ZKP.

Navode se kaznena djela za koja sudac istrage može naložiti posebne dokazne radnje kao što su kaznena djela protiv Republike Hrvatske, vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, spolne slobode i spolnog ćudoređa te protiv oružanih snaga, a za koja je propisana kazna zatvora od pet ili više godina, Ističe se da su slučajevi u kojima policija može primjeniti posebne dokazne radnje isti kao i u starom ZKP-u te da ne postoje nove okolnosti u kojima se građanima mogu ograničavati njihova ustavna prava i slobode .

Kad je pak riječ o medijskim tvrdnjama da će policija 'moći prisluškivati građane zbog sumnje na 'sitno' djelo ilegalnog skidanja i reproduciranja glazbe ili filma s interneta' u priopćenju stoji da se posebne dokazne radnje ne mogu provoditi prema osobama koje 'skidaju' i za vlastite potrebe pohranjuju muziku, filmove, fotografije i druga djela zaštićena autorskim pravima. Dodaje se da je u cijeni koštanja svih elektroničkih medija (CD-a, DVD-a, USB stickova, eksternih hard diskova) ugrađena i naknada za zaštitu autorskih prava, te se snimanje i reprodukcija za vlastite potrebe ne smatra kaznenim djelom.

MUP se osvrće i na medijske napise da se policiji daju sve veće ovlasti da zadire u Ustavom zajamčena ljudska prava i slobode bez ikakvog nadzora što, tvrdi MUP, u potpunosti nije točno, jer policija u trodiobi vlasti predstavlja izvršnu i za svoj rad odgovara Hrvatskom saboru.

Podsjeća se da je u novom zakonu o policiji uveden institut civilnoga nadzora nad radom policije te da je u segmentu policijskih izvida policija odgovorna državnom odvjetništvu.