SPIS PREDAN MUP-U

Policija dogovara s Njemačkom detalje predaje Perkovića

21.01.2014 u 16:53

Bionic
Reading

Odluka Vrhovnog suda koji je odbacio žalbe i potvrdio izručenje Josipa Perkovića poslijepodne je, osim strankama u postupku, proslijeđeno i MUP-ovoj službi za međunarodnu policijsku suradnju koja s Njemačkom treba dogovoriti točno mjesto i vrijeme Perkovićeve predaje, kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić

Ističući da je Vrhovni sud u cijelosti potvrdio odluku izvanraspravnog vijeća njegovog suda Devčić je pojasnio da desetodnevni zakonski rok za predaju počinje teči od trenutka kada je odluka postala pravomoćna, a to je 17. siječnja. Vrhovni je sud odluku donio tog datuma, ali ju je obrazloženu i napisanu tek danas otpremio i objavio.

'No, načelni rok u kojem bi se trebalo odlučiti o predaji je 60 dana, jer se rokovi, s obzirom na okolnosti mogu produljivati', kazao je Devčić. Dodao je da zakon poznaje mogućnost produljenja rokova ukoliko postoje okolnosti koje bi sprječavale izručenje, a na koje Hrvatska ne može utjecati.


'Također i za taj rok postoje mogućnosti produljenja u slučaju humanitarnih razloga, odnosno eventualnih ugroza života i zdravlja tražene osobe', rekao je Devčić. Ipak, zakonske odredbe nisu egzaktne i sklone su promjenama pod raznim okolnostima. Primjerice ako je osoba koja čeka izručenje bolesna dodatni desetodnevni rok počinje se primjenjivati tek kada ozdravi.

Sudac Ivan Turudić
izrazio je zadovoljstvo što je njegovu prvostupanjsku odluku o izručenju Perkovića Njemačkoj Vrhovni sud u cjelosti potvrdio. 'Svaki sudac je zadovoljan kada mu viši sud potvrdi odluku i tome nemam ništa za dodati', kazao je Hini Turudić, dodavši da će zagrebački Županijski sud od policije zatražiti da izvrši europski uhidbeni nalog i izruči Perkovića.

'Policija se sada mora dogovoriti s njemačkim kolegama o primopredaji u roku od 10 dana', objasnio je Turudić, napomenuvši kako je riječ o 'instruktivnom, a ne obvezujućem roku'. Napomenuo je da za Perkovića na snazi mjere opreza, a to su zabrana napuštanja boravišta i privremeno oduzimanje putovnice i osobne iskaznice, odnosno da on neće biti automatski uhićen.

Sudac Turudić bio je na čelu izvanraspravnog vijeća koje je 9. siječnja donijelo nepravomoćnu odluku o izručenju, odbacivši glavni argument obrane, ali i zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva da je u tom slučaju nastupila zastara još 1998.

Perković od početka ne pristaje na izručenje jer tvrdi da nije počinio zločin te da je žrtva lažnog svjedočenja udbina ubojice Vinka Sindičića.