NEŽELJENI SPORTAŠI

Policija demontirala dva automobila bombe

03.03.2009 u 10:23

Bionic
Reading

Dva automobila bombe demontirana su u utorak u Lahoreu u istočnom Pakistanu, nedugo nakon smrtonosnog napada na kombi kriketske reprezentacije Šri Lanke koji je, prevozeći igrače vozio do stadiona u istome gradu, a u oba automobila pronađeno je oružje, izvijestili su dužnosnici službe sigurnosti

LAHORE - Jedna je eksplozivna naprava otkrivena u kombiju na Trgu Liberty, gdje se dogodio napad, a druga u automobilu na susjednom parkingu.

"Uspjeli smo demontirati bombu koja se nalazila u bijelome Hyundaiju, a nedugo nakon toga primili smo informaciju prema kojoj je na susjednom parkingu zamijećen još jedan sumnjivi automobil. I u njemu je bila bomba koju smo uspjeli demontirati", rekao je za France presse voditelj odjela pirotehničara, inspektor Abdul Ghafoor. Pronađene su dvije granate, tri kilograma eksploziva, pištolj i kabel dugačak oko jednog metra.

U napadu na kombi kriketske reprezentacije Šri Lanke koji je putovao do stadiona u istočnom pakistanskom gradu Lahoreu, u srijedu je ubijeno šest policajaca iz pratnje i dva civila, a ranjeno šest sportaša, izvijestili su mediji pozivajući se na lokalne službene izvore.

Još nije poznato tko stoji iza napada, no prema prvim podacima sve ukazuje kako je bio pažljivo isplaniran i dogovoren. Mediji prenose da je na kombi sportaša sa Šri Lanke pucala grupa muškarca naoružana "dugim cijevima".

Incident se dogodio nekoliko stotina metara od stadiona, gdje su kriketske momčadi Šri Lanke i Pakistana trebale otvoriti treći dan doigravanja petodnevnog sportskog nadmetanja.

Dužnosnik za sigurnost pakistanskog kriketskog saveza Nadeem Iqbal izjavio je da je ozlijeđeno barem osam gostujućih sportaša, dok je podatak o šest poginulih policajaca potvrdio lokalni šef policije.

On je također kazao kako napad taktikom podsjeća na napade počinjene u studenome u Mumbaiju u Indiji. Tada su u napadima poginule 174 osobe, među kojima devet od deset napadača. "I ovdje je, čini se, izvršen napad koji pomno isplaniran", rekao je šef policije, dodavši kako se sumnja da su napadači iz redova Paštuna, plemena iz sjeverozapadne pakistanske regije koja graniči s Afganistanom, a podrijetlo vuku od talibana.

"Pakistan vodi rat protiv terorizma. To je bio ciljani napad u kojem, nasreću, članovi kriketske reprezentacije nisu nastradali", rekao je isti policijski dužnosnik.