RAZBIJEN PROSVJED

Pogledajte sukob specijalne policije i ratnih veterana u BiH

03.03.2018 u 17:43

Bionic
Reading

Policijskom intervencijom u subotu ujutro uklonjene su blokade na prometnom čvorištu Šićki Brod kod Tuzle koje su tamo u srijedu postavili bivši pripadnici Armije BiH pokušavajući na taj način natjerati vladu Federacije BiH na dodatne novčane naknade za razvojačene branititelje, objavu njihova registra te uspostavu objedinjene organizacije koja bi zastupala braniteljske interese.

Pripadnici posebnih policijskih postrojbi su s prometnog čvorišta koje spaja Tuzlu sa središnjim i sjevernim dijelovima Bosne otjerali prosvjednike no nekolicina se pokušala suprotstaviti pa je, prema priopćenu Uprave policije MUP-a Federacije BiH, uporabljena "minimalna sila".

"Riječ je o osobama koje su bile u vidno alkoholiziranom stanju i koje su pružale otpor policijskim djelatnicima s tim da nije bilo ozlijeđenih osoba", stoji u policijskom priopćenju u kojemu se također tvrdi kako ozlijeđenih nije bilo.

Iz tuzlanske bolnice su ipak potvrdili kako su nakon policijske intervencije tijekom jutra liječničku pomoć kod njih zatražile dvije osobe no obje s lakšim ozljedama.

Nekoliko prosvjednika policija je privela a najavljeno je kako će protiv njih biti poduzete zakonom predviđene mjere.

Policijska intervencija u Tuzli uslijedila je nakon što su okupljeni prosvjednici u petak odbili odrediti izaslanstvo za pregovore s federalnim ministrom za pitanja branitelja Salkom Bukvarevićem iako je on tamo došao upravo na njihov zahtjev i satima ih čekao.

Više od 300 ratnih veterana se nakon kratkotrajne blokade i naguravanja s specijalnom policijom MUP-a ZDK povuklo prvo s magistralnog putu M-17, pa kasnije i iz mjesta Mravići, kod Doboj Juga, javlja Klix.ba.

Prvobitno su javili da će se uputiti dalje prema mjestu Karuše, gdje je trebala da ih čeka druga skupina bivših boraca, ali su naposljetku ipak odlučili da će još kratkotrajno ostati u Mravićima.

Naguravanje policije i veterana rata u BiH u Mravićima kod Doboja Autor: klix.ba

Ratni veterani su se, nakon dogovora da se specijalna policija prva povuče, povukli s magistralnog puta. Istakli su kako će se i narednih dana okupljati sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, a pogotovo dok ne bude zakazana sjednica Parlamenta FBiH na kojoj će biti razmatrani njihovi zahtjevi. Poručili su da ne žele imati nikakvu komunikaciju sa Salkom Bukvarevićem ili drugim predstavnicima Vlade FBiH, ali da i dalje traže hitno sazivanje sjednice Parlamenta Federacije BiH. U mjestu Mravići trenutno je još jedna mala grupica bivših boraca, ali s očekuje da se i oni raziđu. Ipak kako su poručili odustati neće te se i u narednim danima mogu očekivati blokade prometa.