BJELOVARU

Policajci oslobođeni optužbi za likvidaciju ratnih zarobljenika

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 17.11.2011 21:41
  • Objavljeno 17.11.2011 u 21:33
BJELOVAR LUKA MARKEŠIĆ

BJELOVAR LUKA MARKEŠIĆ

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Luka Markešić, nekadašnji pomoćnik načelnika operativnih poslova bjelovarske policije, te još trojica pripadnika specijalne policije na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su oslobođeni optužbi da su 1991. s umišljajem pomogli u likvidaciji šest ratnih zarobljenika te ranjavanju civila.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu, predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović dao je packu Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru, koje je slučaj vodilo prije no što je predmet prebačen u Zagreb.

'Bjelovarski je ŽDO pri izmjenama optužnice napravio propust koji zagrebački ŽDO nakon preuzimanja slučaja više nije mogao popraviti. Činjenični opis optužnice ne sadržava bitna obilježja kaznenog djela, a iz optužnice je izostavljen sadržaj iz kojeg bi bilo vidljivo da su optuženi počinili djelo, pa se tako nigdje eksplicitno ne vidi da su optuženi dali ključeve podrumskih prostorija nepoznatim počiniteljima', kazao je u obrazloženju sudac Horvatović.

Uz Markešića bili su optuženi Zdenko Radić, Zoran Maras i Ivan Orlović. Prema optužnici, Markešić je početkom listopada 1991. naredio voditelju smjene Tihomiru Wagneru da pripadnicima Specijalne policije preda ključeve podrumskih prostorija u koje su trebali biti dovedeni ratni zarobljenici.

Radić, Maras i Orlović uzeli su ključeve iako su znali da će ratni zarobljenici i civil Savo Kovač biti odvezeni na likvidaciju. Sve njih nepoznate osobe odvele su u šumu kod Malog Korenova, gdje je u njih ispaljeno više hitaca iz automatskih pušaka, a preživio je jedino Kovač.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi