duje podrug

Policajac godine nagradu donira žrtvama obiteljskog nasilja: Ako ovaj novac nekome može pomoći, ja sam sretan

01.10.2019 u 09:18

Bionic
Reading

Policajac Duje Podrug prije nekoliko se mjeseci slučajno zatekao u banci na zagrebačkom Črnomercu u koju su upali naoružani pljačkaši. Pištoljem su izudarali i onesvijestili zaštitara, ali je na njih skočio policajac u civilu. Iako je Podrug bio naoružan, pištolj nije upotrijebio, nego pljačkaše rukama i nogama izgurao iz banke, a dok su oni bježali trčao je za njima i pucao u zrak. Ovaj pripadnik kriminalističke policije u Drugoj policijskoj postaji Zagreb novčano je nagređen u povodu Dana policije, a prisjetio se i kako je bilo toga dana

'Bila je to instinktivna reakcija, naglasak je bio na ljudskom životu. Inače je policijski službenik dužan reagirati u zaštiti života i imovine građana, a ja nisam htio dopustiti u trenutku kad sam vidio jauk zaštitara da razbojnici uđu u banku jer bi moglo doći do talačke situacije i da, ne daj Bože, netko od civila strada', ispričao je Duje Podrug za RTL Direkt.

Jedan pljačkaš je tom prilikom ranjen, pa je pokrenuta redovna procedura, ali je Podrug, navodi se, sve napravio po pravilima struke: odmah osigurao mjesto događaja, zvao hitnu pomoć.

'Meni je najbitnije bilo da nitko od civila nije stradao, čekao sam trenutak kad se potučemo, izađemo van, da se onda stvori neka situacija pa da onda nekako ja to iskontroliram', opisao je što se sve događalo.

Ovaj nagrađeni policajac smatra kako bi većina, ako ne i svi policajci napravili isto što i on. Podrug je dodao kako se krim policija često susreće s ovakvim pljačkama, a uspješnost policije je velika, u Zagrebu se rješava između 70 i 80 posto slučajeva.

Uz nagradu za policajca godine dobio je i novčani iznos od 18.000 kuna. Novac, rekao je, neće zadržati nego ga je odlučio donirati žrtvama obiteljskog nasilja.

'Ako ovaj novac nekome može pomoći, ja sam sretan', rekao je policajac godine.