krenuo iz moskve

Poletio ruski zrakoplov s medicinskom opremom i maskama za SAD

01.04.2020 u 10:46

Bionic
Reading

Ruski vojni transporter poletio je iz zračne luke pored Moskve u srijedu ujutro i leti prema SAD s medicinskom opremom i maskama da pomogne Washingtonu u borbi protiv koronavirusa, objavila je ruska državna televizija

Predsjednik Vladimir Putin ponudio je rusku pomoć u telefonskom razgovoru s predsjednikom Donaldom Trumpom, u kojemu su dvojica predsjednika razgovarali o tome što je najbolje poduzeti protiv širenja virusa.

Pomoć u organizaciji ruskog ministarstva obrane vjerojatno će biti nepopularna među nekim Trumpovim kritičarima. Pozvali su ga da se distancira od Putina i tvrde da Moskva koristi pomoć kao geopolitičko i propagandno sredstvo kako bi ojačala svoj utjecaj, što Kremlj opovrgava.

"Trump je zahvalno prihvatio humanitarnu pomoć", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov a prenosi ga novinska agencija Interfax u utorak navečer.

Sam Trump govorio je s entuzijazmom o ruskoj pomoći nakon razgovora s Putinom.

U SAD-u je potvrđeno gotovo 190.000 zaraženih i preko 4000 umrlih od Covida-19, bolesti uzrokovane koronavirusom.

U Rusiji, gdje neki liječnici dovode u pitanje točnost službenih podataka, prema službenim brojkama potvrđeno je 2337 zaraženih i 17 umrlih.

Odnosi između Moskve i Washingtona proteklih godina su zategnuti zbog niza razloga, od Sirije do Ukrajine te do miješanja u izbore, što Rusija opovrgava.

Peskov, Putinov glasnogovornik, rekao je da se Moskva nada da će SAD također moći pružiti medicinsku pomoć Rusiji bude li potrebno.

"Važno je napomenuti da, kad nudimo pomoć američkim kolegama, predsjednik (Putin) pretpostavlja da će, kad američke tvrtke medicinske opreme i materijala pojačaju proizvodnju, također moći uzvratiti bude li potrebno", rekao je Peskov.

On je istaknuo da Rusija i Kina surađuju na sličan način jer "u vrijeme u kojemu trenutna situacija pogađa svakoga bez iznimke ... nema alternative suradnji, u duhu partnerstva i međusobne pomoći".

Rusija je također vojnim avionima dopremila pomoć Italiji za borbu protiv koronavirusa, čime je istaknut neuspjeh Europske unije u pružanju pomoći svojoj članici u krizi, a povećan Putinov ugled, dodaje Reuters.