OPTUŽNICA ZA MENADŽERE

Polančecu prijeti 15 godina zatvora!

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 10.09.2010 17:30
  • Objavljeno 10.09.2010 u 16:00
Damir Polančec

Damir Polančec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Prema USKOK-ovoj optužnici u slučaju Manager protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i još sedam osoba, maksimalna kazna zatvora koja ih može sustići za aferu Podravka jest 15 godina

Bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec vodi se kao prvooptuženi u aferi Manager.

Tereti ga se, zajedno s drugooptuženim bivšim potpredsjednikom Uprave Podravke Darkom Marincem i vlasnikom Fime, trećeoptuženim Milanom Horvatom za 'povezivanje u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi ostvarenja plana stjecanja većinskog udjela u trgovačkom društvu Podravka'.

Sukladno dogovoru Polančeca, Horvata i vlasnika SMS-a, četvrtooptuženog Srđana Mladinića,  prema optužnici, zaključivali su pravne poslove kojima su nepotrebno zadužili Podravku, i to na način da su namjenska sredstva Podravka trošili za stjecanja većinskog udjela u toj tvrtki.

Petooptuženi je bivši šef Uprave Podravke Zdravko Šestak, šestooptuženi bivši član Uprave Podravke Josip Pavlović, sedmooptuženi također bivši član Uprave Saša Romac i osmi koji će sjediti na optuženičkoj klupi Županijskog suda, Zoran Marković - zagrebački odvjetnik.

MAKSIMALNE KAZNE OD 13 DO 15 GODINA

Odvjetnici optuženika još nisu dobili optužnicu koja navodno ima 300 stranica, tako da nisu mogli komentirati ništa više od onoga što su pročitali u medijima.

Premda je jedan dnevni list pisao o optužnici koja ih tereti za 'zločinačku organizaciju', prema priopćenju USKOK-a, radi se tek o kaznenim djelima udruživanja radi kaznenog djela, zlouporabe položaja i ovlasti te za poticanje i pomaganje.

U razgovoru s odvjetnikom Zdravka Šetaka Matom Matićem saznali smo koje su moguće kazne u slučaju da se na sudu dokaže da su optuženici krivi.

'Za zlouporabu položaja kazna je do 10 godina zatvora, za udruživanje radi kaznenog djela član te 'udruge' može biti kažnjen zatvorskom kaznom do tri godine zatvora, a organizatori do pet godina zatvora', rekao je Matić što dovodi do zaključka da bi prva trojica optuženih u slučaju da se proglase krivim mogli dobiti oko 15 godina zatvora, a ostali do 13 godina.

Kazne za poticanje i pomaganje nisu točno propisane u kaznenom zakonu, ali Matić kaže da kažnjavanje po toj točki optužnice ovisi 'od slučaja do slučaja'.

Odvjetnik drugooptuženog Darka Marinca Ante Madunić kaže da nije vidio optužnicu te da, prema svemu što je čitao u medijima, još nije siguran radi li se o zločinačkoj organizaciji ili grupi ljudi udruženih radi kaznenog djela.

Kaže da je s odvjetnicima Šestaka, Pavlovića i Romca u stalnom kontaktu te da zajedno planiraju obranu. 'Razdvajanje je moguće u slučaju da bude suprotnih interesa, ali zajedno smo radili na istrazi i mislim da za to neće biti potrebe', rekao je Madunić.

Madunić čeka poziv suca istrage na sjednicu Optužnog vijeća nakon što dobiju optužnicu, a prije toga će uložiti žalbu na policijsko vještačenje koje su, kaže, već dobili.

Odvjetnik Matić kaže da se Optužno vijeće mora sastati u roku od 60 dana, jer nitko od optuženih više nije u pritvoru. Na vijeću će se raspraviti o temeljnim dijelovima optužnice, proučiti dokaze od kojih neki, kaže Matić, ne mogu biti zakoniti.

Matić kaže da će Šestaka braniti 'isključivo dokazima kojima će isključiti kaznenu odgovornost'.

USKOK OPTUŽUJE...

CROPIX / Tomislav Serdar

CROPIX / Tomislav Serdar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Tomislav Serdar

Darko Marinac i Srđan Mladinić
USKOK u objavi optužnice na svojoj internetskoj stranici objašnjava da je četvorka odobravala kredite drugima bez znanja i suglasnosti Uprave i Nadzornog odbora te da je tako kreditno zaduživala Podravku i davala jamstva po mjenicama, a sve s ciljem da sakupi novac za kupnju dionica Podravke.

Na taj način oštetili su Podravku u iznosu od najmanje 400.882.343,40 kuna.

Polančec je u optužnici glava hobotnice te ga se tereti i da je u studenom 2009. koristeći svoj autoritet kao potpredsjednik Vlade, od opunomoćenika trgovačkog društva Gradec d.o.o. Križevci zatražio da prizna dugovanje prema Podravci u iznosu od 10.756.720,89 kuna, iako dugovanja nije bilo. Opunomoćenik Gradec d.o.o. nije na to pristao.

Bivši šef Uprave Podravke Zdravko Šestak tereti se da je odvjetničkom društvu u kojem je, također optuženi Zoran Marković član i odgovorna osoba, zlouporabio položaj i ovlasti.

Naime, nakon što je Marković ugovore između OTP banke, Podravke i tvrtke Fima sklopio kao punomoćnik tvrtke Fima, a ne kao punomoćnik Podravke, da bi svoje usluge, u zaključenju tih ugovora, mogao naplatiti od Podravke iznos od 1.830.000 kuna pozivajući se pri tome na druge ugovore koje je to odvjetničko društvo zaključilo s Podravkom.

Šestak je potom, sukladno dogovoru, osobno odobrio plaćanje navedenog računa od čega se 1.500.000 kuna odnosilo na vrijednost usluge, a 330.000 kuna na porez na dodanu vrijednost. Podravka je time oštećena u iznosu od 1.500.000 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi