STEZANJE OBRUČA

‘Polančec vodio plan preuzimanja Podravke'

05.11.2009 u 22:42

Bionic
Reading

Istraga u aferi Podravka, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, vrlo skoro trebala bi se proširiti na još neke osobe koje su zajedno s uhićenom menadžerskom šestorkom na čelu s Darkom Marincem sudjelovale u planiranju ili izvršenju spornih transakcija u kojima je Podravka, prema tvrdnjama USKOK-a, oštećena za više stotina milijuna kuna

ZAGREB - Premda to nitko ne želi glasno izreći, sve upućuje na to da je prvi na listi mogućih osumnjičenika upravo dojučerašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Kriminalistička obrada, kojom je obuhvaćen cijeli niz osoba, definitivno se provodi i nad Polančecom. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, policija je prilikom uhićenja Marinca i ostalih te pretresa i drugih istražnih radnji izuzela obimnu originalnu poslovnu dokumentaciju, pribavljeni su fonogrami sa sjednica Nadzornog i Upravnog odbora Podravke, izuzete su stotine kompjutora, 'skinuti' su važni podaci sa servera.

Na slučaju rade najbolji policijski i tužiteljski timovi, a uspostavljena je i iznimno dobra i brza suradnja i s drugim državnim tijelima i institucijama poput Hanfe, Porezne uprave, Državnog inspektorata...

'Šutite, sve će se srediti!'

Da postoje pokrovitelji cijele operacije, potvrđuju i informacije osilnim pritiscima na uhićenike da 'ne pričaju' i da budu strpljivi dokse situacija ne riješi. Naime, osim što su zabilježeni kontakti ukojima članovi obitelji uhićenika dobivaju prijateljsku podršku iizraze suosjećanja od pojedinih bivših ili sadašnjih državnihdužnosnika, istražitelji, kako doznaje Jutarnji, raspolažu i podacima da sepreko obitelji i prijatelja učestalo i šalju poruke uhićenimmenadžerima da šute, da će se sve srediti, da će uskoro izići naslobodu.

Pritom se koriste i sva raspoloživa sredstva i oprema, obavljaju se informativni razgovori sa svima koji bi mogli imati neka saznanja, provode se ili su se provodile tajne mjere praćenja i prisluškivanja, pribavljaju se podaci od teleoperatera i slično... U tijeku je i suradnja s nadležnim tijelima Mađarske, Velike Britanije i Malte vezana za pribavljanje kompletne dokumentacije o zajmovima i transakcijama u inozemstvu pri kupnji 10,6 posto dionica Podravke.

Osim dokumentacije i dokaza na temelju kojih je otvorena istraga protiv pritvorene šestorke, u međuvremenu su prikupljeni i materijali koji govore u prilog sumnjama da je iza cijele operacije Spice, kojom su se Podravkini menadžeri htjeli dočepati većinskog udjela u poduzeću, postojalo i političko pokroviteljstvo. Koliko su ti dokazi čvrsti tek će se vidjeti. No istražitelji navodno već imaju snimljene iskaze dvojice važnih svjedoka.

Radi se o ljudima koji su sjedili u Upravnom i Nadzornom odboru Podravke, a obojica u vezi operacije preuzimanja Podravke izravno spominju i Damira Polančeca. Bivši član NO-a tako je, neslužbeno doznaje Jutarnji, izjavio da se prije nekoliko godina povukao s te pozicije upravo na sugestiju Damira Polančeca, koji mu je tada spominjao da predstoji 'velika operacija'.

I član Uprave, kojemu navodno nije dopušteno da bude u krugu 'povlaštenih' menadžera, rekao je da se radi o skupini Podravkinih menadžera i njihovih partnera, koja je imala plan preuzimanja većinskog udjela, a kojoj je na čelu bio Damir Polančec.

Podsjetimo da je Polančec, tada još potpredsjednik Vlade, 'uhvaćen' u kontaktima i sastancima s čelnicima Podravke u posljednjih nekoliko tjedana prije njihova uhićenja. O tome postoji i video materijal. Iako se može pretpostaviti da su istražitelji pratili kasnije uhićene menadžere, nije isključeno ni da se radi o snimkama 'skinutim' s video nadzora, jer su razgovori vođeni u nekim zagrebačkim restoranima čiji je ulaz 'pokriven' sigurnosnim kamerama.