MINISTAR NA ODLASKU

Polančec: Smještaju mi Šeks i Šuker!

22.10.2009 u 08:19

Bionic
Reading

Ministar Damir Polančec sumnja da je ministar Ivan Šuker dopustio da Porezna uprava pokrene obradu nekih odluka o kreditiranju splitskog SMS-a, piše Jutarnji list

Visokopozicionirani menadžeri Podravke jučer su Jutarnjem ponavljali da je Damir Polančec morao znati za plan preuzimanja 10,6 posto Podravkinih dionica preko Fime i SMS-a, u kojem se Fima pojavila kao kupac, dok je skriveni dioničar bila sama Podravka.

Tvrde da Darko Marinac, Zdravko Šestak, Saša Romac i Josip Pavlović projekt preuzimanja Podravke nisu radili na svoju ruku, štoviše da je upravo Polančec organizirao u Zagrebu prve menadžerske sastanke na kojima se razmatrala mogućnost preuzimanja tih dionica i razrada projekta menadžersko-radničkog otkupa dionica.

No isto tako tvrde da je za sve znao i Miroslav Vitković, zamjenik šefa Uprave i jedan od njena dva člana (drugi je Marin Pucar) koji danas nisu privedeni. Oba su HSS-ovci, predstavnici i zaštitnici interesa te stranke u Podravkinoj upravi.

Damir Polančec je, prema njemu bliskim izvorima, uvjeren da za pokretanje istrage nije kriv vrh HSS-a, nego njemu protivnička struja u HDZ-u koja je samo iskoristila Vitkovićevu i Friščićevu ambiciju da ovladaju kompanijom.

Polančec smatra da iza svega stoje Vladimir Šeks i ministar financija Ivan Šuker, koji je pustio da Porezna uprava pokrene obradu nekih odluka Uprave o kreditiranju splitskog SMS-a, nakon čega se lavina zakotrljala.

Izvori bliski Polančecu sumnjaju i da je upravo Šukerovom zaslugom u javnost procurila priča o tome kako je Fima na kraju za sporne dionice dobila kredit mađarskog OTP-a, krupnog MOL-ova dioničara.

Kao spona između MOL-a, OTP-a, Podravke i Ine opet se pojavljuje - Polančec. Prema toj teoriji, Ina čak ispada kolateralna žrtva, jer je glavni Vladin pregovarač prepustio Mađarima upravljanje strateškom energetskom kompanijom, da bi sa svojim urotnicima osvojio dionice Podravke.

Spominju i da Polančec vjeruje kako je neprijateljsko preuzimanje Podravke sada vrlo izvjesno. Poznato je da norveški fond Skagen kupuje dionice Podravke, a vjeruje se da to čini za norvešku kompaniju Rieber & son, koju su na početku izbijanja afere Marinac i Horvat imenovali kao neprijatelja. Najveća im je rupa u toj obrani što o tome nisu obavijestili Hanfu i skupštinu Podravke.