KAKO SMANJITI DUGOVE

Polančec Jurčiću nudio pomoć u Podravci

24.01.2010 u 10:47

Bionic
Reading

Nekoliko dana prije nego što je protiv njega pokrenuta istraga, Damir Polančec sastao se s Ljubom Jurčićem, predsjednikom nadzornog odbora Podravke, doznaje Jutarnji list

Polančec je, prema nekim informacijama, Jurčiću nudio plan za povrat djela duga koji Podravci duguju tvrtke. Učinio je to, prema tom izvoru, da bi se umanjila štetu iz afere Spice.

Jurčić potvrđuje da su razgovarali o tome kako smanjiti štetu Podravke, ali da nisu stavljali na stol konkretna rješenja. 'Pozvao sam gospodina Polančeca kao čovjeka koji je u Podravci dugo bio direktor, da mi ispriča što se događalo u kompaniji zadnjih desetak godina, kakve su bile strategije, kakvi su se potezi vukli i slično. Rekao sam mu da mi je jedini cilj smanjiti štetu, s čim se on u potpunosti složio. Rekao mi je: Ako mislite da vam ikako mogu pomoći s nekim informacijama, na raspolaganju sam', ispričao je za Jutarnji Ljubo Jurčić.

Bivši se potpredsjednik Vlade prošli tjedan navodno sastao i s predstavnicima varaždinske Fime koja Podravci duguje 80 milijuna kuna. Podravka je na ime duga Fimi zaplijenila dionice rovinjske Mirne, ali Jurčić tvrdi da nisu zainteresirani za te dionice jer je tvrtka previše zadužena.

Podravka svakako namjerava tražiti povrat toga duga od 80 milijuna kuna, međutim Fima nema dovoljno sredstava. Isto tako, nema ni 107 milijuna kuna, koliko duguje za kredit Erste factoringu, a za koji je jamčila Podravka. Ne plati li taj dug sutra, u utorak Podravci vjerojatno sjeda na naplatu tih 107 milijuna kuna, što će biti prva naplata dugova i izravnih šteta nastalih u aferi Podravka, koje se procjenjuju na 310 milijuna kuna.

Podravka je spremna platiti dug Ersteu, a naknadu štete koja se utvrdi po bilo kakvim transakcijama tražit će od odgovornih osoba, zaključuje Jurčić.