POČETAK NASTAVE

Pola milijuna učenika krenulo u školu

06.09.2010 u 07:45

Bionic
Reading

Nova školska godina počela je danas za više od pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, među kojima je i oko 40 tisuća učenika koji će ove godine u školske klupe sjesti prvi put

Osim za prvašiće, danas je veliki dan i za nove srednjoškolce, kojih je u prvim razredima 50.542, najviše u četverogodišnjim programima srednjeg obrazovanja te u gimnazijama i trogodišnjim programima.

Novi naraštaj prvašića, kojih je 40.045, najmalobrojniji je dosad, no očekuje se da će od iduće godine njihov broj ponovno početi polagano rasti.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić u svojoj je poruci učenicima, kojih je ukupno oko 560 tisuća, pozvala djecu i odrasle da zajedno učine školu ugodnim i poticajnim mjestom za učenje i život te da se prvašiće s mnogo razumijevanja i strpljenja podupire u novom razdoblju njihova djetinjstva.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs učenicima je zaželio školovanje koje će ih svaki dan obogaćivati znanjem i međusobnim razumijevanjem, školsko ozračje protkano prijateljstvom i prihvaćanjem te učitelje koji će im, zajedno s roditeljima, svojim primjerom biti istinska potpora u učenju i u izboru ispravna puta.

U povodu nove školske godine diljem Hrvatske organiziraju se akcije 'Sigurno i vješto u prometu' kojima se odrasle, posebno vozače, upozorava na pojačan oprez na cesti. Zagrebačka policija najavljuje da će usmjeriti sve svoje snage na sigurnost djece, s obzirom na to da će se samo u Zagrebu ove godine oko osam tisuća prvoškolaca uključiti u promet.