TALIJANSKI POPULISTI

Pokret Pet zvijezda bira novog čelnika, možda budućeg premijera

16.09.2017 u 14:48

Bionic
Reading

Talijanski populistički pokret Pet zvijezda, koji vodi u većini anketa uoči parlamentarnih izbora u svibnju iduće godine, pokrenuo je izbor stranačkog čelnika i kandidata za premijera

Veliki favorit je 31-godišnji zastupnik Luigi Di Maio, najistaknutiji i najpopularniji stranački političar, koji ne krije da želi taj posao i izgleda da nema protukandidata koji bi ga zabrinjavali.

Svi članovi Pet zvijezda imaju pravo glasati, u skladu sa stranačkim načelom izravne demokracije. Glasat će se internetskim obrascem, a pobjednik će biti objavljen 23. rujna.

Di Maio, potpredsjednik Zastupničkog doma talijanskog parlamenta, dobar je govornik i jedna od umjerenijih figura u pokretu Pet zvijezda.

Osnivač pokreta Beppe Grillo objavio je na svom blogu, koji se smatra svojevrsnim službenim glasnikom Pet zvijezda, kako će budući čelnik pokreta biti i njegov kandidat za premijera, što nije uobičajena praksa u talijanskoj politici.

Grillo, koji je osnovao pokret 2009., dosad je de facto bio njegov vođa iako se nikada nije kandidirao na nijednu dužnost i ponosio se činjenicom da Pet zvijezda ima horizontalnu strukturu upravljanja, bez službenog lidera.

Jedina osoba koja se smatra realnom prijetnjom za Di Maija vatreni je zastupnik Alessandro Di Battista, ali on zasad nije dao naslutiti da se namjerava kandidirati.

Grillo je objavio da svi koji žele kandidirati se za predsjednika Pet zvijezda imaju rok do ponedjeljka za objavu kandidature.