ANTO ĐAPIĆ

'Pokoreni Osijek vodi se iz mostarskog zatvora'

03.02.2013 u 21:34

Bionic
Reading

Ispred plakata s kojega je prije četiri godine poručivao 'Nastavimo započeto', Anto Đapić danas se svojim sugrađanima u Hotelu Osijek obratio s tek neznatno izmijenjenim sloganom 'Nastavimo prekinuto'. Nakon burnih događaja u HSP-u i neregularnog izbacivanja iz stranke, iza mikrofona je stajao novi Đapić – pun nade, političke strasti i vjere u dobar izborni rezultat svoje nezavisne liste koju će, osim raspuštenih osječkih pravaša, popuniti i ostala jaka imena

'Nedopustivo je da se Osijekom upravlja telefonom iz mostarskog zatvora. To ne ispričava aktualnoga gradonačelnika koji popularnost održava oslanjajući se na svoje medije koje obilno hrani iz lokalnih i županijskog proračuna te s računa gradskih i županijskih tvrtki', oštro je krenuo Đapić u novu predizbornu utakmicu svjestan dobrih rezultata iz prethodnog mandata i pozicije političke žrtve svoje bivše stranke, koja mu dodatno poboljšava izglede za izborni uspjeh.

Najavio je i mogućnost pobjede već u prvom krugu, što je ipak nerealno, ali želio je pokazati optimizam nasuprot teškim razočaranjima što ih je prošlog tjedna doživio od čelništva HSP-a.

'Iz HSP-a su me izbacili, jer sam se kandidirao za gradonačelnika Osijeka. Danas zaključujem priču s HSP-om i sve snage usmjeravam na izbore u Osijeku, a polemike i stranačke sukobe ostavljam iza sebe. Vrh stranke posljednjih je dana teško naštetio HSP-u i ne želim mu stvarati dodatne probleme, jer bi to bilo kao da kudim vlastito dijete, a ono je uvijek najdraže, najljepše i najbolje. Ne želim produbljivati raskol u stranci i prepuštam je onima koji u njoj ostaju. Svima koji se nađu u dvojbi između mene i stranke, poručujem da postupe prema svojoj savjesti. Sve ostalo štetilo bi mojoj kampanji, a Osijek to ne zaslužuje. HSP je za mene prošlost', zaključio je tu priču Anto Đapić i najavio što namjerava raditi bude li izabran za gradonačelnika:

'Usmjerit ću se prema snažnoj sveučilišnoj organizaciji, jačati perspektivne industrijske grane, povezati tramvajsku mrežu između Bikare i Zelenog polja te izgraditi nove linije prema Tenji i Josipovcu. Maksimalnu pozornost posvetit ću socijalnoj politici, jer u gradu je dovoljno novca, a aktualna vlast ponaša se prema pravilu: ako ne radim ništa, ne mogu ni pogriješiti. Cijene komunalnih usluga vratit ću na razinu na kojoj su bile kada sam otišao s mjesta gradonačelnika. Vrijeme je za Osijek tada stalo i prekinuta je njegova izgradnja u istinsku slavonsku metropolu. Sa Zagrebom ću surađivati, a ne ratovati i iz Osijeka neću izbacivati američkog veleposlanika, nego ću angažirati stotine ljudi na dovođenju stranih investitora. Osijek treba reanimaciju i rekonstituciju svojih institucija.

Govoreći o trenutačnom stanju u gradu, rekao je da je sve podređeno političkoj infrastrukturi stvaranoj 22 godine kroz utjecaj na političke, pravosudne, gospodarske, zdravstvene, komunalne, medijske i druge institucije.

'Nasuprot poznatom pobjedničkom sloganu iz rata o Osijeku kao nepokorenom gradu, ovo je danas, nažalost, pokoreni grad. Zato naša nezavisna lista otvara širok prostor građanima, intelektualcima, braniteljima, mladeži i studentima da zajednički nešto napravimo. Ne možete obnavljati grad politikom izolacionizma i stvaranja geta. Zato očekujem da Osječani ocijene rezultate koje smo postigli u odnosu na one koje su napravili naši nasljednici. Financijskim aferama koje sustižu jedna drugu, aktualna vlast u posljednje vrijeme pokazuje svoje pravo lice i raspada se kao kula od karata, a Osječani za to plaćaju previsoku cijenu.

Od 2005 - 2008. godine izgradili smo toliko novih tramvajskih pruga kao da smo u Zagrebu napravili 80 km tračnica. Otvorili smo Arheološki muzej, podigli futuristički nathodnik iznad kolodvora, dovodili u grad svjetske glazbene zvijezde, obogatili kulturni, zabavni i sportski život. Danas nam je sport devastiran do krajnjih granica, a građani su pretvoreni u logistiku interesne skupine koja se pod maskom regionalizma prikazuje kao spasitelj grada, a zapustili su ga u svakom smislu. Pokazao sam već da znam, a sada želim pokazati da mogu i hoću pomoći gradu koji mi je uvijek bio na prvome mjestu.'

Đapić je obraćanje zaključio najnovijom aferom oko kupnje desetina tisuća zastava koje Grad i njegova komunalna tvrtka Vodovod namjeravaju pokloniti svim urednim platišama vode:

'Svaki je građanin društveni i politički subjekt i ne smije ga se tretirati samo kao platišu vodnog i drugih doprinosa iz kojih će mu se onda kupovati hrvatska zastava za 25 kuna, a koja vrijedi pet kuna. Nezamislivo mi je da bi Vodovod kupio zastava za 700.000 kuna od ne znam koga, a ne bi zaposlio našu MK Slavoniju da ih sašije jeftinije', zaključio je Đapić.