STIŽE SEZONA GRIJANJA

Poklopili Panenića: Razdjelnike moraju svi ugraditi!

19.08.2016 u 15:24

Bionic
Reading

Regionalna organizacija zaštite potrošača (ROZP) podsjeća stanare zgrada koje se griju iz toplane da za ugradnju uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije imaju vremena samo još do kraja ove godine, sukladno Zakonu o tržištu toplinskom energijom, jer na odredbu koja to regulira nije stavljen moratorij, kako je ministar Tomislav Panenić javno obećao, priopćio je u petak ROZP

Riječ je o zgradama s manje od 70 stanova jer je onim većim istekao rok krajem 2015.

'Umjesto da država ulaže novac u studije o koristima razdjelnika za ekonomičnije toplinarstvo, treba prići izradi ozbiljnih studija o prednostima korištenja geotermalnih i drugih obnovljivih izvora energije te osigurati projekte za EU fondove', poručuje predsjednik ROZP-a Željko Tomašić uoči nove sezone grijanja.

Računi za grijanje mogli bi se prepoloviti korištenjem obnovljivih izvora energije, pa i smanjiti do 80 posto, tvrdi ROZP. Početne investicije su veće i osiromašeni potrošači si to ne mogu priuštiti, ali tu su lokalne samouprave i upravitelji zgradama koji mogu preko Unijinih projekata osigurati potrebna sredstva ako se brinu za potrošače, ističe Tomašić, tvrdeći da razdjelnici ne umanjuju, nego samo drugačije razdjeljuju račune.


Manje račune, objašnjava, imaju potrošači koji zatvore ventile na radijatorima kad odu na posao i otvore kad se vrate, no propuštaju uočiti da im stan nije hladan jer ga preko zidova griju susjedi, kojima su računi veći.

Tomašić tvrdi i da je osnivanje Povjerenstva za razdjelnike bila samo farsa na štetu potrošača, a u korist trgovaca.

'Od prvog sastanka bilo je jasno da je cijela priča samo još jedna u nizu manipulacija hrvatskim potrošačima. Vlasnici tvrtki za ugradnju razdjelnika pokazuju potrošačima studiju Instituta Hrvoje Požar, rađenu ove godine po nalogu ministra gospodarstva, po kojoj razdjelnici štede od 25 do 35 posto energije po zgradi, a razdjelnici ne štede toplinsku energiju, već su uštede rezultat smrzavanja i neprovjetravanja stanova', ističe i dodaje da to nije ušteda jer se plaća zdravljem.

ROZP podsjeća da je ugradnja tih mjerača obvezna za sve zemlje članice EU-a po Direktivi o energetskoj učinkovitosti, rokovi su fiksni, a kazna za nepoštivanje obveze iznosi od deset do 50.000 kuna.