širenje panike

Pojavila se snimka velike bijele psine kod Lošinja: Ne nasjedajte, lažna je

14.07.2019 u 16:34

Bionic
Reading

Društvenim mrežama kruži snimka velike bijele psine, navodno snimljene kod Malog Lošinja. Objavio ju je i jedan Zagrepčanin u grupi 'Morski ribolov' koju prati gotovo 20 tisuća ljudi i napisao: 'Kod Malog Lošinja sa trajekta… Velika Bijela'. U mnoštvu komentara bilo je upita odakle mu snimka, no to je izbjegao odgovoriti

'Iako je bilo slučajeva da su ove vrste morskih pasa najčešće za velikim brodovima došle u Jadran, to je izrazito rijetko. Ono što pouzdano znamo da je snimka nastala prije nekoliko tjedana na dalekoj Bermudi', piše portal morski.hr.

'Nisam autor…dobio sam video na what’s up grupi s naznakom da je snimljeno kod Malog Lošinja! Objavio sam video u grupi Morski ribolov gdje sam ovog trena isti i obrisao jer sam dobio gomilu negativnih komentara! Da li je video istinit i da li je snimljen kraj Malog Lošinja ja neznam! Objavio sam kako sam i dobio i širi se What’s up-om! Eto to je sve sto znam, niti sam autor niti znam porijeklo ni lokaciju! Poslao sam kako su poslali i meni, očito nisam trebao ništa!', kazao je muškarac koji je snimku postavio u grupi Morski ribolov.

Morski.hr je našao prave autore snimke. Radi se o grupi sportskih ribolovaca s Bermude, koji su snimku objavili 2. srpnja.

'Ne ulazeći u smisao ovakvih javnih objava koje vrlo lako mogu posijati paniku među stanovništvom, a posebno turistima, podsjećamo i na kaznenu odgovornost širenja lažnih i uznemirujućih vijesti:

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za djelo Širenja lažnih i uznemirujućih glasina, u članku 322 stoji:

  • +2
Morski pas mako Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Tko iznosi, pronosi ili širi glasine za koje zna da su lažne s ciljem da njima izazove uznemirenje većeg broja građana, i takvo uznemirenje i nastupi, kaznit će se novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

U poplavi brzih i neprovjerenih, a nekad, poput ovog slučaja i namjerno lažnih vijesti, važno je znati kome vjerovati. Onome tko objavi ovu vijest kao činjenicu – zasigurno ne', poričuju.