IZDAJA, ŽENSKARENJE, ALKOHOL...

Pogubljen tetak Kim Jong Una

13.12.2013 u 07:15

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja objavila je u petak da je Jang Song Thaek, tetak sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, koji je smatran drugim čovjekom sjevernokorejskog režima, pogubljen nakon što je posebni vojni sud utvrdio da je kriv za izdaju i osudio ga na smrt.

'Optuženi Jang okupio je na duže vrijeme nepoželjne snage i formirao frakciju kao šef frakcijske skupine i time počinio ogavan zločin u pokušaju rušenja države', objavila je državna sjevernokorejska agencija KCNA.

Ranije ovoga tjedna Jang je smijenjen sa svih dužnosti pod optužbom za kriminalna djela uključujući loše upravljanje državnim financijskim sustavom, ženskarenje i odavanje alkoholu.

Kako je u ponedjeljak javila državna sjevernokorejska agencija, Jang Song Thaeku su oduzete sve funkcije i počasti na sastanku politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Sjeverne Koreje.

'Skupina Jang Song Thaeka počinila je samovoljna, kontrarevolucionarna i protupartijska djela' koja su 'načela jedinstvo i koheziju partije', navodi se u tada objavljenom službenom priopćenju u kojem se dodaje da su 'Jang i njegovi pristaše počinili su kriminalne radnje koje nadmašuju maštu i uzrokovali ogromnu štetu partiji i revoluciji'.

Procjenjuje se da je smjena ovog visokog dužnosnika, kojeg se smatralo Kimovom 'desnom rukom' i drugim najmoćnijim čovjekom u zemlji, najveći zaokret načinjen od dolaska na vlast novog sjevernokorejskog čelnika nakon smrti njegova oca Kim Jong Ila prije dvije godine. Smatra se da je Jang, suprug Kimove tete, odigrao ključnu ulogu u nećakovu preuzimanju položaja šefa države nakon smrti njegova oca.

Pogubljen tetak sjevernokorejskog diktatora

Seoul zabrinut, SAD konzultira saveznike nakon pogubljenja u S. Koreji

Južna Koreja izrazila je svoju 'duboku zabrinutost' nakon što je objavljeno da je Sjeverna Koreja pogubila svog dotadašnjeg drugog najmoćnijeg čelnika, dok su Sjedinjene Države konzultirale svoje azijske saveznike s tim u vezi.

Južna Koreja izrazila je u petak svoju 'duboku zabrinutost' nakon što je objavljeno da je Sjeverna Koreja pogubila svog dotadašnjeg drugog najmoćnijeg čelnika, dok su Sjedinjene Države konzultirale svoje azijske saveznike s tim u vezi.

'Vlada je duboko zabrinuta najnovijim razvojem događaja u Sjevernoj Koreji i budno prati situaciju', objavilo je u priopćenju ministarstvo za ujedinjenje koje je zaduženo za odnose između dviju bratskih no neprijateljskih zemalja.

Južna Koreja biti će 'spremna na sve mogućnosti u budućnosti' istodobno blisko povezana sa svojim saveznicima, dodaje se u priopćenju.

Sjevernokorejska agencija KCNA objavila je u petak ujutro po lokalnom vremenu da je pogubljen Jang Song Thaek (67), tetak čelnika Kim Jong Una, do tada njegova 'desna ruka', pod optužbom za izdaju i kriminal, nakon što ga je posebni vojni sud osudio na smrt.

Bijela kuća objavila je da konzultira svoje azijske saveznike u vezi s izvješćem o pogubljenju. 'Potvrđujem, ovo je još jedan primjer ekstremne brutalnosti sjevernokorejskog režima', rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Patrick Ventrell.

'Pratimo pozorno razvoj događaja u Sjevernoj Koreji i konzultiramo se sa saveznicima i partnerima u regiji', kazao je Ventrell.