NEUMORNE PREPONE

Pogodite što je Kosor danas otvorila?

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 03.10.2011 13:03
  • Objavljeno 03.10.2011 u 11:59
PXL_111003_422

PXL_111003_422

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor otvorila je danas u Zagrebu novouređeni Nacionalni mikrobiološki laboratorij za tuberkulozu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), u koji je država uložila četiri i pol milijuna kuna
Anto Magzan/PIXSELL

Anto Magzan/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

'Novac uložen u prevenciju neprocjenjivo se višestruko vraća pa i ovo ulaganje od četiri i pol milijuna kuna jest u konačnici ulaganje u gospodarstvo i oporavak gospodarstva', naglasila je Kosor na svečanosti otvaranja. Dodala je kako će ulaganje u prevenciju bolesti i nadalje imati potporu vlade, koja je u ovoj godini za razne javnozdravstvene programe izdvojila 265 milijuna kuna.

Premijerka se ovom prigodom zahvalila svim djelatnicima HZJZ-a i na njihovu doprinosu u očuvanju i spašavanju života tijekom Domovinskog rata, kao i svima zdravstvenim stručnjacima koji su kao eksperti pridonijeli uspješnu završetku pregovora s EU.

Kosor je tako nastavila svoje obilaske i otvaranja diljem Hrvatske, ako nije riječ o polaganju kamena temeljaca, pokazavši da ne misli odustati od onoga što je kazala prije koji dan u Vukovaru na mini saboru HDZ-a, gdje je obećala da će kao predsjednica Vlade, ako je građani izaberu, i u iduće četiri godine raditi iz sve snage rekavši kako je 'niti jedne sekunde neće zaboljeti prepone', čime je aludirala na svojedobnu izjavu čelnika oporbe Zorana Milanovića koji je rekao kako ga od sjedenja u saborskim klupama 'malo bole prepone'.

Ravnatelj HZJZ-a Željko Baklaić rekao je da je Nacionalni referentni laboratorij za tuberkulozu (NRL) dio mreže tbc laboratorija Svjetske zdravstvene organizacije te je 2007. proglašen jednim od 28 supranacionalnih TB laboratorija u svijetu, upravo prepoznat po svojoj izvrsnosti kroz dvadesetogodišnju vanjsku kontrolu kvalitete rada.

Zahvaljujući upravo dobroj dijagnostici, tuberkuloza je danas na najnižoj razini u povijesti praćenja te bolesti u našoj zemlji, sa svega 17 bolesnika na stotinu tisuća stanovnika. Primjerice, 50-ih godina prošlog stoljeća bilo je više od 400, a 80-ih 77 oboljelih na 100.000 bolesnika.

Zadaća Nacionalnog laboratorija je pružati stručnu i tehničku pomoć te provoditi kontrolu kvalitete rada drugih NRL-a s posebnim naglaskom na ispitivanju osjetljivosti rezistentnih sojeva virusa tuberkuloze, pružanju tehničke pomoći u organizaciji nacionalnih mreža TB laboratorija drugih zemalja te educiranju o laboratorijskim postupcima i razini biozaštite u TB laboratorijima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi