'povratak u ponor'

Pogledajte video u kojem stanovnici Strašnika još 1998. upozoravaju na loše izvedenu obnovu: S prvim snijegom rušili se dimnjaci, otpadala žbuka...

06.01.2021 u 14:17

Bionic
Reading

Nakon što su u potresu koji je 29. prosinca pogodio Sisačko-moslavačku županiju teško stradale mnoge zgrade koje su bile obnovljene nakon Domovinskog rata, a koje su, prema tadašnjim standardima gradnje, trebale izdržati takav potres, postavilo se pitanje je li se prilikom gradnje štedjelo na materijalu ili loše radilo. Mnogi su mještani medijima ispričali kako se na probleme upozoravalo još za vrijeme obnove, a sada se pojavio i video koji to dokazuje

Društvenim mrežama se, naime, proširio novinarski prilog pod naslovom "Povratak u ponor" objavljen 1998. u HTV-ovoj emisiji Plodovi zemlje, u kojoj je novinar Ivo Lončar obišao selo Strašnik, koje je teško stradalo u potresu 29. prosinca, te je sa stanovnicima razgovaro o kvaliteti obnovljenih i izgrađenih kuća.

Tadašnji predsjednik Mjesnog odbora Strašnika Stjepan Prašnjak rekao mu je kako je za obnovu korišten nekvalitetan materijal, da su radovi izuzetno loše napravljeni, što dokazuje činjenica da se s prvim snijegom 1996. srušilo 5-6 dimnjaka u selu, da je počela otpadati žbuka, da je stolarija bila loša, kao i vodovodne i električne instalacije.

'Na terenu su se događale čudne stvari. Ne može se s pet vreća napraviti temelj za kuću. Preko noći čovjek spava i čuje da se nešto lomi, ruši - mislio je da se kompletna kuća ruši, međutim, kad je izjurio van, gol, bos, onako u gaćama, vidio je da se ruši dimnjak, rekao je Stjepan Prašnjak.

  • +4
Selo Strašnik stradalo je u potresu Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ispričao je i kako su se žalili na odjel za obnovu i razvitak na nivou županije, ali i samom Ministarstvu za obnovu i razvitak, no da je odgovor koji su dobili bio da će se sve riješiti na terenu o trošku tvrtke koja je izvodila radove, no da do toga nije došlo.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Record Banshee