OTPORNO NA POTRESE

Pogledajte 'Tokijsko nebesko drvo'

17.04.2012 u 18:34

Bionic
Reading

Tokijsko nebesko drvo, drugi najviši toranj na svijetu i prvi s najvišim televizijskim odašiljačem, otporan je na vrlo snažne potrese, rekao je projektant te građevine koju su u utorak razgledati novinari

'Tokijsko nebesko drvo (Tokyo Sky Tree) podignut je primjenom najnaprednijih japanskih tehnologija. Neće se srušiti', rekao je pomoćnik direktora Yoshihito Imamura. Novi toranj trokutaste baze esencija je japanske kulture i znanja. Profilom oponaša dug samurajski mač, a visina u brojkama kada se izgovori na japanskome evocira ime velikog ratnika. I osvjetljenje tornja ima simboličku kulturnu, povijesnu i geografsku vrijednost.

Toranj s tv-antenom dominira japanskom prijestolnicom. Visok je 634 metara, dvostruko viši od tornja Tokyo Tower sagrađenog 1958. Za javnost će Nebesko drvo biti otvoreno od 22. svibnja i u nekoliko sekunda dizala će posjetitelje voditi do prvog i drugog vidikovca, na 350 i 450 metara. Upravitelji tornja ističu da je otporan na snažne potrese.


'Za potresa se središnji betonski stup i vanjska struktura od čeličnih cijevi njišu u suprotnim smjerovima zbog razlike u težini. Tako mogu kompenzirati do 50 posto energije koja pogađa toranj', kaže glasnogovornik te ističe da': 'Zgrada može očuvati telekomunikacijske funkcije čak i da se potres dogodi izravno ispod nje'.

Od potresa magnitude 9,0 koji je 11. ožujka 2011. pogodio sjeveroistočnu obalu Japana, tokijsko područje bilo je potreseno prosječno 1,5 puta svakoga dana, a to je peterostruko više nego ranije.

Burdž Khalifa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima najviši je na svijetu s 828 metara, a 2. mjesto sada zauzima Tokijsko nebesko drvo. Na trećem je TV odašiljač KVLY u Blanchardu u Sjedinjenim Državama sa 627 metara.

Tokyo Sky Tree