SVEČANOST U SKUPŠTINI

Pogledajte prisegu nove srbijanske vlade premijerke Ane Brnabić

29.06.2017 u 23:37

Bionic
Reading

Nova srbijanska premijerka Ana Brnabić i ministri u vladi koju će voditi prisegnuli su u četvrtak navečer u Skupštini Srbije, nakon što je kasno popodne nova srbijanska vlada dobila potporu u parlamentu. Za novu vladu glasovalo 157 od ukupno 250 zastupnika srbijanskog parlamenta, 55 ih je bilo protiv, a njih 38 nije nazočilo sjednici.

Ana Brnabić bit će na čelu 15. vlade od uvođenja višestranačkog političkog sustava. Ujedno je i prva premijerka u Srbiji te prva gej predsjednica vlade u zemljama jugoistočne Europe. Vlade premijerke Brnabić imat će četiri potpredsjednika koji će istodobno voditi po jedan resor - Ivica Dačić kao prvi potpredsjednik vlade ostaje i šef diplomacije, Nebojša Stefanović bit će ministar unutarnjih poslova, Rasim Ljajić će kao potpredsjednik voditi ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a Zorana Mihajlović ostaje i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture.

Svoje resore zadržali su ministar financija Dušan Vujović, gospodarstva Goran Knežević, poljoprivrede Branislav Nedimović,  rudarstva i energetike Aleksandar Antić, pravde Nela Kuburović, zdravlja dr Zlatibor Lončar, sporta Vanja Udovičić, te Mladen Šarčević na čelu ministarstva obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja. Premijerku Brnabić na čelu resora državne uprave i lokalne samouprave zamijenit će Branko Ružić iz Socijalističke partije Srbije (SPS), dok će mjesta zamijeniti Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević - Vulin preuzima ministarstvo obrane, a Đorđević dolazi na čelo ministarstva rada i socijalne skrbi, koje je do sada vodio Vulin.

Vlada dobiva i dva nova ministarstva - za europske integracije, koje će voditi dosadašnja ministrica bez portfelja zadužena za eurointegracije Jadranka Joksimović (SNS), te ministarstvo ekologije, na čijem će čelu biti Goran Trivan iz SPS-a. Troje ministara bez porfelja su Slavica Ðukić Dejanović, zadužena za populacijsku politiku, Milan Krkobabić koji nastavlja brinuti o regionalnom razvoju i koordiniranju javnih poduzeća, dok kao novi ministar bez portfelja u vladu ulazi Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnologiju.

Ana Brnabić predstavila je u srijedu u Skupštini Srbije svoj program, a kao najvažnije ciljeve istaknula nastavak započetih ekonomskih reformi i privlačenja inozemnih ulaganja, proces digitaliziranja i razvoja IT sektora, te stvaranje efikasnog obrazovnog sustava, a kao strateški cilj ulazak Srbije u Europsku uniju.

Ana Brnabić položila zakletvu Autor: youtube

Brnabić je najavila da će njezina vlada osim ekonomske, slijediti i vanjsku politiku prethodne vlade koju je donedavno vodio premijer a sada predsjednik države Aleksandar Vučić, na čiju će se potporu oslanjati.

Večerašnjem činu prisege nove vlade u Skupštini Srbije nazočili su srbijanski predsjednik Vučić, predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsjednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, predstavnici pravosuđa, Vojske Srbije, policije, tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica, predstavnici diplomatskog zbora i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života.