VLADA OBJAVILA BROJKE

Pogledajte koliko točno novca iz državnog proračuna ide crkvama u Hrvatskoj

  • Autor: Marko Špoljar
  • Zadnja izmjena 07.12.2017 20:06
  • Objavljeno 07.12.2017 u 20:03
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Montaža Tportal

Na traženje saborske zastupnice i predsjednice GLAS-a Anke Mrak-Taritaš, Vlada je objavila podatke o financiranju vjerskih zajednica iz državnog proračuna RH. U tri godine (2014., 2015. i 2016.) vjerskim zajednicama ukupno je isplaćeno 1,123 milijarde kuna iz proračuna koji se puni novcem svih građana – i vjernika i nevjernika

Očekivano, najviše novca u tom razdoblju dobila je Katolička crkva – 1,066 milijardi kuna. Srpska pravoslavna crkva dobila je iz državnog proračuna 27,692 milijuna kuna, a Islamska zajednica 8,439 milijuna.

Ostatak novca isplaćen je na račune još 13 vjerskih zajednica.

U odgovoru saborskoj zastupnici Anki Mrak-Taritaš na njezino pitanje 'koliko je javnih sredstava u protekle tri godine izdvojeno za djelovanje vjerskih zajednica u RH ukupno, a koliko je izdvojeno za pojedine vjerske zajednice i za koje aktivnosti?', Vlada je objasnila da vjerske zajednice dobivaju novac iz državnog proračuna temeljem osam Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa.

Financiranje vjerskih zajednica

Financiranje vjerskih zajednica

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Vlada je objasnila kako se novac iz državnog proračuna daje za djelovanje vjerskih zajednica 'na odgojno-obrazovnom, socijalnom, zdravstvenom i kulturnom području te za uzdržavanje svećenika i drugih vjerskih službenika, pastoralno djelovanje i dušobrižničku skrb, troškove izgradnje i uzdržavanja crkava, crkvenih zgrada i vjerskih središta (koja nisu u popisu kulturnih dobara), kao i za doprinos za karitativnu djelatnost vjerskih zajednica'.

  • +5
  • +2

Najviše novca iz državnog proračuna dobila je Katolička crkva

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

U Vladi napominju da je Hrvatska biskupska konferencija u dogovoru s Vladom RH i uz suglasnost Svete Stolice dala jednokratan doprinos prevladavanju (teškog) financijskog stanja u Hrvatskoj, i to za pokrivanje dijela troškova školskog prijevoza učenika u iznosu od 10 milijuna kuna.

  • +8
  • +5

Nakon Katoličke crkve najviše novca iz državnog proračuna dobila je Srpska pravoslavna crkva

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan

Država je između 2000. i 2003. godine, ističu iz Vlade, Katoličkoj crkvi uplatila 230,2 milijuna kuna manje nego što je trebala temeljem ugovora Hrvatske i Svete Stolice te je Katolička crkva dio duga - 30,2 milijuna kuna - državi oprostila.

Preostali iznos tog duga država je vratila Crkvi u razdoblju između 2013. i 2015. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!