najveća europska močvara

Pogledajte kako su Drava i Dunav pretvorili Kopački rit u veliko vodeno prostranstvo

05.06.2019 u 10:19

Bionic
Reading

Kopački rit preplavila je voda. Ona je u ovoj najvećoj europskoj močvari dobrodošla te predstavlja temeljni prirodni fenomen jer, kako objašnjavaju u ovom parku prirode, voda donosi život

Visok vodostaj rijeka Drave i Dunava riječnim je rukavcima i kanalima donio veliku količinu vode u poplavno područje ovog parka, što je u kratko vrijeme bitno promijenilo njegov izgled: sada su ritske livade prekrivene vodom, drveće se uzdiže iz vode, pa cijelo područje pretvara u veliko vodeno prostranstvo, opisuju u Kopačkom ritu.

Ovako visok vodostaj zadnji je put zabilježen 2013. Vodostaj Dunava kod Batine u Baranji iznosi 563 centimetra, što je indikator za stopostotnu poplavljenost posebnog zoološkog rezervata.

'U Kopačkom ritu poplava je dobrodošla, ona nije nepogoda, nego zapravo predstavlja temeljni prirodni fenomen jer voda donosi život. Ona mijenja izgled područja i stvara mnoštvo različitih tipova staništa koji pogoduju biološkoj raznolikosti biljnih zajednica, a pridošla voda iznimno je bogata ribom. Životinjski svijet također se prilagođava uvjetima visoke vode i instinktivno se povlači na terene s većom nadmorskom visinom. Poplava ima pozitivan utjecaj jer otklanja neke kopnene invazivne vrste u zaštićenom području', objašnjavaju u Kopačkom ritu, napominjući kako poplava predstavlja i jedan od najljepših prizora za posjetitelje.

  • +12
Voda poplavila Kopački rit Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Tibor Vaš iz Službe za promociju Parka prirode Kopački rit za Večernji list je rekao kako bi svake godine tako trebalo biti u proljeće i rano ljeto, ali sve ovisi o tome koliki je snježni pokrivač zimi i koliko je proljeće kišovito.

'Ožujak i travanj bili su jako sušni, kiše su kasnije stigle, a skijaška sezona u Alpama trajala je sve do Uskrsa. Tek sada se snijeg topi', objasnio je.

  • +7
Ilustrativna galerija / Kopački rit Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

U ovoj najvećoj europskoj močvari, objašnjavaju, trenutno se ne može vidjeti toliko ptica jer je sve pod vodom, a riba se raširila pa ptice moraju obilaziti veće površine u potrazi za hranom. Divlje svinje i jelenska divljač su se povukli, tumače, u sjeverni dio parka, u kojem poplavne vode nemaju toliki utjecaj i čekaju da se voda vrati u korito, a s njom se vraćaju i oni.