'jedan za jedan'

Pogledajte kako Splićani uništavaju stare autobuse; 34 moraju 'sravniti sa zemljom'

08.08.2019 u 17:17

Bionic
Reading

Splitski 'Promet' započeo je s uništavanjem 34 stara autobusa. Svi moraju biti 'sravnjeni sa zemljom' prema naredbi Europske unije po pravilu 'jedan za jedan'. U prvoj fazi 'samljet' će ih se 14 i isto toliko novih staviti u promet

'U prvoj fazi uništit ćemo 14 autobusa i isto toliko novih staviti u promet. Uništavanje se obavlja na licu mjesta, kod nas, jer da bi autobuse nekamo odveli morali bismo i za to plaćati. Pravilo je "jedan za jedan". Ukupno ćemo ih morati uništiti 34, koliko smo ih i dobili od EU. Tek s dokazima da smo to obavili, možemo krenuti u proces registriranja', objasnio je za Slobodnu Dalmaciju Miroslav Delić, direktor gradske prijevozničke tvrtke.

Krajem kolovoza, kako je najavio, stiže novih dvadest autobusa pa će dnevno morati uništavati dva do tri stara, ali kako ističu, i dalje vrijedna vozila. Riječ je o autobusima iz sredine devedesetih godina. Prvih 14 koji će se uništiti već su neko vrijeme izvan upotrebe, a idući na redu su oni trenutno u voznom stanju i na ulicama.

Uništavanje starih autobusa u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX

'Cilj je da sve linije dobiju nova vozila. Zbrajamo one koje su najopterećenije, a tu svakako spadaju linije broj 37, 60, 1, 3, 18, 6 i 9. Kada se ova 34 autobusa aktiviraju i kad dogodine dođe još 18 autobusa, starosni prosjek vozila "Prometa" past će s 14 na sedam godina. Približit ćemo se vrhunskom standardu', zaključuje Delić.