kip konfederacijskog generala

[FOTO/VIDEO] Pogledajte kako je u Americi dizalicom uklonjen spomenik koji smatraju simbolom rasizma

08.09.2021 u 21:00

Bionic
Reading

Nakon višegodišnjih napetosti u vezi s raspravom o robovlasničkoj prošlosti Sjedinjenih Država, najvažniji spomenik koji su smatrali rasističkim simbolom zemlje, golemi kip generala Roberta E. Leeja, zapovjednika južnjačkih država u američkom građanskom ratu, uklonjen je u srijedu u Virginiji

Kip zapovjednika na konju koji se više od 130 godina uzdizao na 12-metarskom postamentu polagano je spušten pomoću dizalice u Richmondu, nekadašnjoj prijestolnici secesionista u građanskom ratu od 1861. do 1865.

Stotine ljudi promatrale su događaj s udaljenosti. Neki su mahali stisnutom šakom, drugi su dobacivali, a treći s odobravanjem klicali kada je golem brončani kip, djelo francuskog umjetnika Antonina Merciéa, dignut s postolja.

Glavni vojni zapovjednik konfederacijskih snaga Robert Lee ratovao je s južnjačkim državama protiv sjevernjačkih koje su bile ukinule ropstvo.

Uklanjanjem spomenika "briše se mrlja na povijesti Virginije i Amerike", rekao je Muhammad Abdul-Rahman, mjesni čelnik.

  • +6
Uklonjen kip konfederacijskog zapovjednika Roberta E. Leeja Izvor: EPA / Autor: Steve Helber / POOL

Dok su mnogi konfederacijski spomenici diljem zemlje nedavno uklanjani u tajnosti - gdjekad i usred noći - pod pritiskom pokreta Crni životi vrijede, demokratski guverner Virginije Ralph Northam htio je da uklanjanje ovog spomenika odjekne u javnosti.

Spomenike u čast Robertu E. Leeju i drugim istaknutim osobama južnjačkih država dobar dio Amerikanaca danas smatra simbolima rasizma, a neki naprotiv drže da su dio povijesne baštine. Pitanje je i dalje osjetljivo.