VJEŽBA 'VELEBIT 18'

Pogledajte kako HV morem transportira snage iz Zadra u Pulu

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 10.10.2018 20:46
  • Objavljeno 10.10.2018 u 20:46
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Nakon uspostave glavnih zapovjedništava vojne vježbe "Velebit 18 - združena snaga" u srijedu je počelo razmještanje snaga iz matičnih postrojba kopnom i morem na mjesta na kojima će se vježba izvoditi pa su u zadarskoj Trajektnoj luci u Gaženici ukrcani borbena tehnike i ljudstvo Protuzračne obrane (PZO) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) na desantni brod minopolagač DBM-82 "Krka" Hrvatske ratne mornarice (HRM) kojim će se prevesti do Rta Kamenjaka u blizini Pule

Borbenim sredstvima i opremom koristit će se na vojnom vježbalištu Rtu Kamjenjaku, gdje će postrojbe PZO-a HKoV-a i HRM-a provesti bojna gađanja ciljeva u zraku s lakim prijenosnim raketnim sustavima S-2M i "Igla". Postrojbe PZO-a u sklopu vojne vježbe "Velebit 18 - združena snaga" provode i zaštitu ključne infrastrukture i zapovjednih mjesta ondje gdje se izvodi vježba, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Zapovjednik voda veze Pukovnije PZO-a, poručnik Ivan Kundid rekao je kako je to za njega prvo sudjelovanje u morskom transportu snaga na vježbalište Rt Kamenjak.

"Jedan dio naših snaga već je premješten kopnenim putem, a ostatak snaga upravo kreće brodom HRM-a. Prevozimo borbena oklopna vozila, radar Giraffe 40 te vojne kamione i ljudstvo. Na taj način uvježbava se sposobnost premještanja snaga i morskim putem uz već uobičajeni prijevoz kopnom, s naglaskom na združenim djelovanjima sastavnica Hrvatske vojske i kod premještanja snaga.

Radujem se ovom novom iskustvu i sposobnosti koju razvijamo u suradnji s kolegama iz HRM-a", rekao je poručnik Kundid. Zapovjednik broda DBM-82 "Krka", poručnik bojnog broda Davor Alujević istaknuo je kako taj brod pruža mnogo mogućnosti.

"Uz vojne zadaće, brod pruža potporu i civilnim institucijama, bilo u dostavi vode ili prijevozu vatrogasaca u protupožarnoj sezoni, a kod vojnih zadaća ima široki spektar primjene. Između ostalog, može prevesti 300 vojnika pod punom ratnom opremom ili oko 300 tona vojne opreme i sredstava.

Naša suradnja s postrojbama HKoV-a je izvrsna, a na vježbi 'Velebit 18 - združena snaga' suradnja će doći do punog izražaja sa svim sastavnicama Hrvatske vojske", rekao je poručnik bojnog broda Alujević.

Ukrcaj snaga PZO-a na brod "Krka" vodila je poručnica fregate Josipa Bićanić, koja je u vrlo kratkom vremenu sigurno i po već ustaljenim postupcima završila prvu fazu potpore koju HRM pruža snagama PZO-a.

  • +6
  • +3

Utovar snaga HV-a u Gaženici

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

"Slijedi plovidba koja do Rta Kamenjaka traje oko pet sati, nakon čega pristupamo iskrcaju snaga. Iako sam Slavonka, more mi jako godi i čast mi je što sam pripadnica Hrvatske ratne mornarice, koja će i na ovoj vježbi zajedno sa združenim snagama predstaviti sposobnosti Hrvatske vojske u obrani Domovine", poručila je poručnica fregate Bićanić.

Kako je prije izvijestio MORH, pripadnici 2. mehanizirane bojne "Gromovi" s 24 oklopna vozila tipa "Patria" i 19 kamiona razmještaju se u srijedu iz Petrinje na slunjski vojni poligon.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!