sudjeluje 5500 vojnika

Krenulo uzbunjivanje postrojbi Hrvatske vojske, kreću završne pripreme za Velebit 18

09.10.2018 u 17:12

Bionic
Reading

Uzbunjivanjem postrojba Hrvatske vojske u utorak, 9. listopada, počela je završna faza priprema za veliku vojnu vježbu Oružanih snaga RH Velebit 18 – združena snaga, koja će se provesti od 13. do 15. listopada na vojnim lokacijama diljem Hrvatske, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH)

Nakon današnjeg uzbunjivanja, provest će se razmještaj postrojba HV-a i sredstava u područja gdje će se provoditi vježba. S radom počinju i zapovjedna mjesta zapovjedništava snaga koje sudjeluju u vježbi, navodi se u priopćenju.

Naime, sva zapovjedništva koja sudjeluju u vježbi od danas su funkcionalna i operativna - Zapovjedništvo operacije 'Združena snaga' u Udbini te Zapovjedništvo 'Sjever' u Slunju i Zapovjedništvo 'Jug' na Dugom otoku, kao i podređena taktička zapovjedništva.

Također, pojačane su mjere pripravnosti i zaštite snaga na svim lokacijama i u svim postrojbama Oružanih snaga RH, napose onima koje sudjeluju u vježbi.

Počelo je i razmještanje dijela snaga u područja aktivnosti u vježbi. Narastanje snaga trajati će do petka, 12. listopada, a u subotu, 13. listopada u ranim jutarnjim satima vježba Velebit 18 – združena snaga započinje punim intenzitetom i trajat će neprekidno 72 sata.

'Ova vježba jedna je od najsloženijih koju smo u našoj povijesti mogli organizirati. Cilj vježbe je provjera spremnosti Hrvatske vojske za našu temeljnu zadaću, a to je obrana domovine,' izjavio je zapovjednik vježbe viceadmiral Robert Hranj. 'Iako se radi o velikim manevrima i pokretima snaga, sve naše aktivnosti ni u kojem segmentu neće utjecati na redovan život građana Republike Hrvatske', naglasio je Hranj.

  • +15
Natjecanje najspremnijih tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Vježbom će se provjeriti sposobnosti usklađenog i koordiniranog djelovanja različitih vojnih sposobnosti iz različitih organizacijskih cjelina Oružanih snaga RH pri stvaranju željenih učinaka i ostvarenja zadanih ciljeva, ističu iz MORH-a.

Velebit 18 – združena snaga sveobuhvatna je, združena intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske. To je glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini, koji će se provesti od 13. do 15. listopada u neprekidnom trajanju od 72 sata na vojnim lokacijama diljem Republike Hrvatske.

Na vježbi će sudjelovati oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.