bojevno gađanje

Pogledajte HV u akciji u vježbi 'Vulkan 18/1'

14.02.2018 u 17:57

Bionic
Reading

Vježba "VULKAN 18/1"sastavni je dio završnog ocjenjivanja borbene spremnosti kontingenta prije upućivanja u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj, a na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju vježbu su proveli pripadnici Drugoga hrvatskog kontingenta NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj

Pripadnici toga kontingenta počeli su provoditi vježbu 9. veljače, a vježba traje do 15. veljače, izvijestila je u srijedu Samostalna služba za odnose s javnošću Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).

Kako se navodi, vježba je sastavni dio završnog ocjenjivanja borbene spremnosti kontingenta sukladno NATO kriterijima (definirani u programu Combat Readiness Evaluation - CREVAL) kojom se završava obučni proces prije upućivanja kontingenta u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj.

MORH je izvijestio da su vježbi bojevog gađanja bitnice SVLR  (samohodni višecijevni lanseri raketa) Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR), održanoj u srijedu, 14. veljače, nazočili zamjenik zapovjednika i načelnik stožera Hrvatske kopnene vojske brigadni general Boris Šerić, zapovjednik GOMBR-e brigadni general Denis Tretinjak i načelnik Operativne uprave Glavnog stožera OS RH brigadni general Senad Fejzić. Časnik za provedbu vježbe je general Tretinjak, a direktor vježbe je pukovnik Željko Marinov, voditelj Odsjeka S-3 GOMBR-e.

Scenarij vježbe prilagođen stvarnim uvjetima  

"Scenarij vježbe prilagođen je stvarnim uvjetima angažiranja postrojbe u području provedbe aktivnosti. U zahtjevnim zimskim meteo-klimatskim uvjetima, sudionici vježbe uspješno su primijenili sve sposobnosti koje su uvježbali tijekom opće i preduputne obuke. Ono što je bitno za napomenuti jest da su pripadnici 2. hrvatskog kontingenta pokazali izuzetan entuzijazam, znanje i profesionalnost, kako u pripremi, tako i u provedbi  svih aktivnosti i zadaća“,  izjavio je, komentirajući vježbu pukovnik Marinov.

  • +10
Vježba Vulkan Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MORH/ M. Čobanović

U priopćenju se navodi da završno ocjenjivanje spremnosti postojbe provodi Ocjenjivački tim HKoV-a na čelu s pukovnikom Vicom Olujićem, pripadnikom Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a. Dodaje se da je tim za nadzor ocjenjivanja GS OS RH pratio primjenu Standarda snaga Savezničkog zapovjedništva za operacije (ACO FS), Metodologije i procedure ocjenjivanja borbene spremnost kopnenih snaga (CREVAL) i nacionalnih dokumenata koji propisuju pripremu i upućivanje u operacije potpore miru.

Glavninu 2. HRVCON-a čine pripadnici Topničko-raketne bojne GOMBR-e, tim Vojne policije, nacionalni element potpore i stožerno osoblje.

Kontingentom zapovijeda satnik Dario Bilješković (GOMBR), koji je nakon provedene vježbe izjavio: "Kao zapovjednik kontingenta izuzetno sam zadovoljan predanošću i motivacijom svojih pripadnika tijekom ocjenjivanja borbene spremnosti, kao i tijekom preduputne obuke. Uvjeren sam da će 2. HRVCON ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj u potpunosti ispuniti sve zapovjeđene zadaće u okviru borbene grupe te da će dostojno predstavljati Oružane snage RH među NATO partnerima.”